Луганський державний університет внутрішніх справ імені Е. О. Дідоренка — один із наймолодших вищих навчальних закладів України ІV рівня акредитації: у ці дні він відзначає 25 років з дня свого існування.

Ректор університету Віталій Комарницький.

 

Заняття з криміналістики.

 

Складання присяги.

 

Навчальні стрільби.

Фото надані  прес-службою вишу.

Історія цього вишу тісно пов’язана з ім’ям Едуарда Дідоренка — професора, члена-кореспондента Академії правових наук України, заслуженого юриста України, який, власне, створював вуз і був його незмінним ректором до самого дня своєї смерті у вересні 2007 року. За цей час навчальний заклад пройшов шлях від училища до університету, який за ІV освітньо-кваліфікаційним рівнем здійснює підготовку спеціалістів і магістрів для системи юстиції, судових та правоохоронних органів усіх регіонів України. Усталені традиції та справу, започатковану першим ректором, продовжив його вихованець і послідовник — доктор юридичних наук, професор, заслужений будівельник України, академік Міжнародної Академії науки та практики організації виробництва полковник Віталій Комарницький, формуючи та нарощуючи матеріально-технічну, навчально-методичну, науково-педагогічну та фінансово-господарську базу університету. Зокрема, з часу заснування вишу в складних економічних умовах зведено 50 тисяч кв. м житлових, побутових, навчально-лабораторних і спортивно-оздоровчих комплексів, а також центр духовної культури. Усі ці споруди забезпечено найсучаснішими технічними засобами навчання й устаткування. На жаль, історія повернулась так, що всі надбання довелося залишити в окупованому Луганську і по суті розпочати все спочатку.

В історії вузу 2014 рік значиться як найтяжчий, найвідповідальніший, бо став серйозним випробуванням на міцність, патріотизм і професійну придатність. Підтвердженням незламності патріотичної позиції колективу університету став той факт, що коли влітку 2014 року в Луганську не функціонувала жодна державна установа, а сам університет отримав дев’ять прямих мінометних влучень, тут до останнього дня перед захопленням території закладу — 11 серпня 2014 року — на плацу майорів Державний прапор України.

Через відомі події викладачі та студенти, звісно, були вимушені покинути рідні стіни альма-матер і передислокуватися в інші області країни — до Сум та Миколаєва. Але й на новому місці, знову почавши з нуля, луганчани зуміли не лише відновити навчальний процес свого вузу, а й успішно його продовжували: захистили чотири дисертації на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук та дев’ять — на здобуття ступеня кандидата юридичних наук, підготували та опублікували низку монографій та навчальних посібників з актуальних питань правового регулювання, продовжили випуск фахового видання з юридичних наук «Науковий вісник університету». Мудра, виважена та людяна позиція керівництва університету дала змогу зберегти науково-викладацький склад, який навіть в умовах передислокації до Сум та Миколаєва у непростій організаційно-побутовій ситуації не тільки не втратив свого потенціалу, а й активно його примножував.

Але хотілося додому, на рідну Луганщину, і це стало можливим у жовтні 2016 року. Відповідно до наказу МВС «Про тимчасову передислокацію ЛДУВС ім. Е. О. Дідоренка» університет врешті повернувся на рідну землю, облаштувався у Сєвєродонецьку, який сьогодні виконує роль обласного центру, і в рекордно короткий термін відновив свою роботу.

Сьогодні науковці вишу роблять вагомий внесок в інноваційний розвиток юридичної галузі, активно беруть участь у законотворчій діяльності, надаючи пропозиції до відповідних комітетів Верховної Ради України. Удосконалюючи професійний рівень на міжнародній арені, співробітники вишу беруть участь у роботі закордонних інституцій, зокрема, й Конгресу Сполучених Штатів Америки. Підтвердженням науково-педагогічної діяльності університету є захист докторських і кандидатських дисертаційних досліджень, присвоєння наукових звань професора, доцента, проведення міжнародних та всеукраїнських конференцій, семінарів, круглих столів.

Здійснюючи свою діяльність у безпосередній близькості від лінії розмежування та розуміючи складність суспільної ситуації в регіоні, колектив університету зайняв активну позицію щодо об’єднання суспільства та формування позитивного іміджу держави й правоохоронної системи, зокрема. Так, започатковано практику проведення щорічного Інтернет-уроку права серед учнів загальноосвітніх шкіл Луганщини із залученням інших регіонів України. Черговий такий захід, який відбувся в грудні 2017 року, об’єднав майже 70 % загальноосвітніх навчальних закладів (шкіл, гімназій, ліцеїв тощо) та 80 % учнів випускних класів Луганщини. Крім того, в межах роботи приймальної комісії в університеті функціонує освітній центр «Донбас-Україна», що здійснює супровід і допомогу абітурієнтам, які проживають на тимчасово непідконтрольній Україні території, в отриманні атестата про повну загальну середню освіту, а також при вступі до ЛДУВС імені Е. О. Дідоренка.

В освітньому процесі та наукових дослідженнях особливу увагу приділено практичній спрямованості діяльності університету. Цьому сприяє, зокрема, тісна співпраця з провідними науковими установами, практичними підрозділами Національної поліції України та іншими державними органами. Використання інноваційних засобів освіти, системи дистанційного навчання надає додаткові можливості практичним співробітникам Національної поліції України підвищувати професійний рівень без відриву від роботи.

Продовжуючи традиції, започатковані ще в 2004 році, університет співпрацює з Департаментом карного розшуку Національної поліції України, зокрема, й у межах щорічного постійно діючого семінару «Діяльність підрозділів кримінальної поліції щодо попередження, припинення та розслідування злочинів у сучасних умовах», під час роботи якого також вирішують нагальні проблемні питання правового та організаційно-тактичного характеру. Міністерство освіти і науки України також відзначає цілеспрямованість та професіоналізм колективу університету у виконанні поставлених завдань. Зокрема, у березні 2018 року, під час обговорення стану юридичної освіти в Україні та якості отриманих випускниками компетенцій, керівництво МОН виокремило високий освітній потенціал випускників ЛДУВС імені Е. О. Дідоренка серед закладів вищої освіти силових відомств. До того ж у виші під час вступної кампанії 2017 року зафіксовано найвищий конкурс на заміщення вакантних місць для навчання за державним замовленням серед закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання.

Луганська область зацікавлена в цьому навчальному закладі, адже має дефіцит кадрів Національної поліції, і його треба ліквідовувати професійно підготовленими людьми. Отже, разом з працюючою на базі університету поліцейською академією, створюється замкнений комплекс у підготовці сучасних професійних кадрів для правоохоронної системи регіону.

День свого 25-річчя заклад освіти зустрічає гідно, демонструючи відповідність не тільки вимогам сьогодення, а й володіючи творчим та професійним потенціалом, вагомим підґрунтям для майбутніх успіхів та плідних починань. Високим показником професійності співробітників університету є їхня робота в науково-консультативних радах Верховного суду України, а рівень підготовки дозволяє витримати найвимогливіші конкурси, у тому числі й на заміщення посади судді Верховного суду України.

Високі нагороди, якими удостоєно багатьох працівників колективу університету, — свідчення державного й громадського визнання заслуг навчального закладу, який на сьогодні вважається східним форпостом юридичної спеціалізованої освіти в Україні.

ФАКТ 

За  час  існування університету  вісім його  учених стали лауреатами премії НАН України, 29 удостоєні державних нагород і почесних звань, 69 нагорожені знаком «Відмінник освіти України».  

Луганська область.