Україна зможе претендувати на нову програму з Міжнародним валютним фондом не раніше 2020 року у зв’язку з проведенням в 2019-му в нашій країні президентських і парламентських виборів. Про це повідомив голова НБУ Яків Смолій, передає УНІАН.

«У період виборів МВФ нових програм не розглядає. Тому наступного року нам не варто чекати нової програми. Я думаю, що це може бути 2020-й, якщо буде така потреба», — сказав голова Нацбанку. На його думку, нова програма продублює ті умови, які Україна не виконала в рамках чинної.
«Вважаю, що так: потрібно повернутися до перегляду тих зобов’язань, які Україна брала на себе», — додав Я. Смолій. При цьому він підкреслив, що виконання цих умов важливе не для отримання траншів МВФ. «Без цих реформ неможливе подальше економічне зростання», — пояснив голова НБУ.
Смолій також зазначив, що Національний банк може вдатися до жорсткої монетарної політики і введення деяких валютних обмежень у разі посилення інфляційного тиску, якщо Україні не вдасться отримати черговий кредитний транш Міжнародного валютного фонду.
Нагадаємо, Україна з 2015-го реалізує з МВФ   4-річну програму розширеного фінансування (EFF), в рамках якої можна отримати приблизно 17 млрд доларів, але виділено було лише 8,7 млрд у зв’язку з повільним впровадженням узгоджених реформ. У 2018-му Національний банк і Міністерство фінансів розраховують отримати 1,9 млрд доларів, що потрібно, передусім, для проходження пікових періодів погашення зовнішніх боргів. У фонді наполягають, що для продовження співробітництва Україна має ухвалити закон про приватизацію (що вже зроблено), створити антикорупційний суд (відповідний законопроект нині розглядає парламент) й урегулювати питання із цінами на газ.

Вл. інф.