Футбол. Контрольний матч національних збірних. 3 червня.

Албанія — Україна. 1:4. Голи: Коноплянка, 31, 90, Ярмоленко, 36, 45+2, Ндой, 88.
Албанія: Беріша, Гюсай, Маврай, Джімшіті, Веселі, Ліла, Роші (Меммола, 46), Рамадані (Чака, 26), Ндой, Леняні (Балай, 46), Манай (Чікалеші, 57). Тренер — Крістіан Пануччі.
Україна: Лунін, Бутко (Караваєв, 82), Бурда, Кривцов, Соболь, Малиновський (Коваленко, 71), Зінченко (Сидорчук, 71), Марлос (Шапаренко, 57), Ярмоленко, Коноплянка, Бєсєдін (Селезньов, 46). Тренер — Андрій Шевченко.
Рефері — Франсуа Летексьє (Франція).
Евіан-ле-Бен (Франція). Стадіон Камій Фурньє.
Цей матч відбувся не в якомусь там зубожілому містечку на березі Женевського озера з населенням трохи більше восьми тисяч мешканців. Воно відоме завдяки не лише своїм мальовничим краєвидам, бальнеологічному курорту, казино і всесвітньо відомій мінералці «Евіан», а й — історичним подіям.
У 1938 році тут у готелі «Рояль» відбулася Евіанська конференція, метою якої було надати допомогу єврейським біженцям від нацистського режиму в Німеччині. У 1962-му в Евіан-ле-Бені були підписані угоди, які завершили Алжирської війну і надали Алжиру незалежність. У 2003-му тут збиралися лідери «Великої вісімки»...
Але залишимо історико-туристичний екскурс і опустимося на стадіон Камій Фурньє. Це, звичайно, не «Стад-де-Франс», а лише провінційний стадіончик із трибунами на три тисячі місць, але з ідеальним газоном. До речі, найвищу оцінку дали йому футболісти збірної Німеччини, котрі базувалися тут під час Євро-2016.

***

Зрозуміло, що команда Албанії — не найсильніша в Європі і добре знайома нам. З нею наші футболісти раніше провели п’ять поєдинків. І жодного разу не поступилися: виграли чотири зустрічі при одній нічиїй.
Півгодини українці намацували слабкі місця в обороні суперника. І після цієї вдалої розвідки завдали потужного удару, забивши три м’ячі.
Слід зазначити, що цього разу досить ефективно зіграла ударна група атакувальних півоборонців: Ярмоленко — Марлос — Коноплянка. Двоє з цього тріо забили м’ячі, забезпечивши велику матеріальну перевагу ще до перерви.
У першому епізоді Марлос прорвався по центру, віддав вертикальну передачу у карний майданчик на Ярмоленка, а той поборовся і знайшов Коноплянку. А Євген влучно пробив у ближній кут.
За п’ять хвилин уже Коноплянка був вправним асистентом. Він змістився з флангу в центральну зону атаки і зробив передачу на Ярмоленка, котрий обіграв оборонців і розстріляв ворота Беріші зблизька.
Нарешті на другій доданій до першого тайму хвилині знову Марлос почав результативну атаку. Він виконав прострільну передачу на Малиновського, а той не виявив жадібності й віддав м’яч Ярмоленку, котрий відзначився вдруге.
Протягом другої половини Шевченко зробив п’ять замін. Тут слід сказати, що наші футболісти продовжували диктувати умови, маючи велику перевагу. Вони створили чимало моментів для взяття воріт. Однак лише раз забили. Знову відзначилися Ярмоленко з Коноплянкою, котрі розіграли завершальну результативну комбінацію.

***

Цей матч, два забиті м’ячі, результативні передачі і успішна гра в цілому особливо важливі для Андрія Ярмоленка, насамперед у психологічному плані. Ця позитивна ситуація, сподіватимемося, статне йому в пригоді вже у виступах за його клуб — «Боруссію» (Дортмунд).

***

Шкода, звичайно, що наші таки пропустили раз. Але гріх їх сварити за цей епізод. Адже здобуто переконливу перемогу. Тепер нашу національну команду в грі побачимо вже у вересні, коли вона проведе стартові поєдинки в новому турнірі Ліги націй УЄФА. 6 вересня українці зустрінуться з командою Чехії на її полі, а 9 вересня — зі збірною Словаччини вдома.

Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.