У Маріїнському парку триває мітинг прибічників чинної влади під гаслами «Стоп Майдан». Перед мітингувальниками на Антимайдані зі сцени традиційно лунає патріотична музика, виступають народні депутати з фракції Партії регіонів та активісти з громадських організацій із закликами до порозуміння та мирного врегулювання політичної кризи, критикою радикальних насильницьких дій.

Зокрема, народний депутат-регіонал Іштван Гайдаш, котрий у парламенті представляє багатонаціональний Закарпатський край, під час свого виступу застеріг від того, що політичні протистояння можуть призвести до міжнаціональних конфліктів та порушити цілісність України. «Опозиція взяла курс на конфронтацію, радикалізацію, екстремізм, але цього допустити не можна, — наголосив депутат. — Небезпечною є можливість розколу країни та збурення міжнаціональних конфліктів. Закарпаття, яке я представляю, завжди було багатонаціональним регіоном, де мирно проживають поряд представники різних національностей, однак жодних конфліктів немає. І важливо зберегти злагоду в усій країні».

Відповідаючи на запитання «Голосу України», доки триватимуть мітинги на так званому Антимайдані, заступник голови фракції Партії регіонів Анатолій Кінах наголосив, що незалежно від назви Майдану там стоять українські громадяни, в яких, по суті, подібні проблеми — як виховувати дітей, відчувати себе гідним громадянином держави з високою якістю життя та з упевненістю у завтрашньому дні. «І я категорично проти того, щоб навішувати якісь ярлики, виходячи з того, на якому майдані стоять люди, — сказав А. Кінах. — А допоки триватимуть мітинги під Верховною Радою — це залежатиме передусім від дій політиків, Верховної Ради, Президента і, маю надію, новосформованого Кабінету Міністрів. Усім представникам влади необхідно зробити висновки, що проблема, яка утворилася, — це не тільки зовнішній сценарій. Істинні причини того, чому люди вийшли на вулиці, — це бідність, безпрецедентний масштаб корупції, відсутність відчуття захисту з точки зору верховенства права, невпевненість у завтрашньому дні. І чим скоріше і парламент, і Президент, і уряд це зрозуміють, тим адекватніше будемо діяти, щоб вийти з кризового стану мирним правовим шляхом». 

***

Учора традиційна «картинка» під Верховною Радою змінилася тим, що правоохоронців, які охороняють урядовий квартал, та мітингувальників на Антимайдані помітно побільшало. Силовики в повному «бойовому» обмундируванні — у масках, касках, зі щитами та палицями — чергували на вулицях або сиділи в припаркованих автобусах. Вочевидь, це було викликано походом колони мітингувальників з Євромайдану до Верховної Ради. Однак жодних зіткнень між двома групами протестувальників, на щастя, не сталося. Близько 20 тисяч активістів Євромайдану пройшлися в урядовому кварталі від вулиці Інститутської по Кріпосному провулку, вулиці Грушевського, Парковій алеї і близько опівдня повернулися на Майдан Незалежності.

На чолі колони були народні депутати Андрій Іллєнко, Ігор Мірошниченко (фракція «Свобода»), комендант Майдану Андрій Парубій (фракція «Батьківщина»), член ради Всеукраїнського об’єднання «Майдан» Зорян Шкіряк, а також інші депутати від «Свободи» і «Батьківщини».

Учасники ходи вимагали від Верховної Ради не переривати роботу парламенту і проводити сесію до врегулювання політичної кризи в Україні. Водночас А. Парубій зазначив, що «рівень напруги зростає від того, що Верховна Рада не може прийняти жодного рішення», а вчорашня акція — це лише попереджувальний похід. Сотні Самооборони Майдану завершили марш молитвою і виконанням гімну України.

Водночас соціологи стверджують, що Майдан радикалізується. Більшість готова стояти доти, доки Президент не подасть у відставку. Такі результати опитування під час вчорашньої прес-конференції озвучила глава Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна. Причиною цього соціолог назвала репресії силовиків проти активістів Майдану. Так, за її словами, кількість протестувальників, готових до радикальних дій, за два місяці зросла з 31% до 40%. «Будь-яка спроба розігнати Майдан зіштовхнеться з такою ж силою. Майдан — це не територія, а внутрішній стан людей, їх переконання», — наголосила соціолог. На її думку, для того щоб вийти з нинішньої кризи, керівництво країни має піти назустріч вимогам мітингувальників. І зробити це варто якнайшвидше.

***

Контакти афганців і «Правого сектору» із силовиками не є переговорами. Про це заявив комендант Майдану Андрій Парубій, передає ЛІГАБізнесІнформ. «Ні про які переговори не йдеться. Мова йде лише про передачу даних щодо тих людей, які зникли безвісти і перебувають за ґратами з вимогою їх негайного звільнення. Ці дані були передані», — сказав він.

На запитання, чи будуть звільнені вулиця Грушевського та Український дім у разі звільнення всіх затриманих, Парубій відповів: «Ні. Ми чекаємо, коли у Верховній Раді буде виконано вимоги, чекаємо звільнення всіх наших заручників і тільки після цього можемо говорити про якісь інші етапи наших переговорів... Поки останні наші хлопці не повернутися на барикади, про жодні інші кроки не може бути й мови».

Вл. інф.

Київ. Маріїнський парк. Представники Сумщини під час акції прихильників Партії регіонів на підтримку чинної влади.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Київ. Вулиця Грушевського.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.