Голова Національного банку України Яків Смолій заявив, що отримання п’ятого траншу МВФ очікують до осені цього року. Про це він розповів в інтерв’ю «Дзеркалу тижня».

Я. Смолій нагадав, що головними питаннями у контексті співробітництва з МВФ залишалися: формування ціни на газ за принципом імпортного паритету та Антикорупційний суд, законопроект про створення якого було ухвалено народними депутатами минулого тижня.
«Під перше зобов’язання фінансування вже надійшло. Але ми його досі не виконали. Причини зрозумілі — піднімати тарифи на газ перед виборами ніхто не погоджується. Навесні у Вашингтоні голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв представляв МВФ іншу концепцію газового ринку, пояснюючи, що підвищення тарифів не розв’яже проблеми закритості ринку газу», — додав він. За його словами, НАК «Нафтогаз України» запропонувала МВФ варіант, за яким по ринковій ціні газ відпускатиметься споживачам, населенню і промисловості, але уряд компенсуватиме витрати тим громадянам, які неспроможні заплатити повну вартість.
«Крім того, вони запропонували зменшити норму споживання газу, що дасть змогу частину коштів заощаджувати і з цих грошей виплачувати компенсації малозабезпеченим. Така модель не одразу була схвально сприйнята МВФ, але врешті її визнали прийнятною для продовження переговорів», — повідомив Смолій.
Тож тепер варто очікувати прибуття місії МВФ, яка працюватиме у Києві, а потім у Вашингтоні підготує звіт для Ради директорів фонду. Я. Смолій хоч і вказує, що це буде тривалий процес, але сподівається на те, що він швидко завершиться, а черговий транш надійде до осені.
Нагадаємо, Україна з 2015 року реалізує з МВФ чотирирічну програму розширеного фінансування (EFF), в рамках якої можна одержати майже 17 млрд дол. Отримати кошти від фонду цього року критично важливо для України зокрема і через те, що на 2018—2019 рр. припадає піковий період виплати за зовнішніми зобов’язаннями.