Законодавчі обмеження для залучення цивільних медиків до проведення Операції об’єднаних сил (ООС) мають бути усунуті. Так вважають народні депутати фракції «Блок Петра Порошенка» Ольга Богомолець, Іван Віннник, Ольга Червакова, Олександр Бригинець, Олег Барна, Роман Мацола, Костянтин Яриніч, Сергій Хлань, Тетяна Ричкова та Олександр Співаковський, які підготували відповідну законодавчу ініціативу. А саме — зміни до статті 8 Закону «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» (реєстраційний номер 8447).

«Закон «Про боротьбу з тероризмом» передбачає можливість залучення до проведення антитерористичної операції добровольців, зокрема, цивільних медиків та допоміжний персонал. Ця норма закону дозволила офіційно залучити до проведення АТО на території Донецької та Луганської областей сотні добровольців-громадян із числа цивільного медичного та допоміжного немедичного персоналу. На жаль, у Законі «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» аналогічна норма відсутня», — зауважив Іван Вінник.

Проект закону розроблено з метою можливості залучення до заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях громадян за їх згодою.

«Оскільки досі існує потреба у залученні добровольців до надання домедичної та першої медичної допомоги в районах проведення ООС з числа осіб, що не є «працівниками закладів охорони здоров’я», пропонується доповнити Закон про реінтеграцію Донбасу нормою, аналогічною частині шостій статті четвертої Закону «Про боротьбу з тероризмом», яка дозволить Генеральному штабу ЗСУ офіційно залучати до ООС «громадян за їхньою згодою», — зазначили народні депутати у пояснювальній записці до законопроекту.