У Верховній Раді відбувся круглий стіл «Напрацювання Національної стратегії відновлення справедливості та миру на окупованих територіях. Посилення спроможності судової системи та механізми запобігання внутрішнього конфлікту в умовах збройної агресії РФ».

Захід було організовано Комітетом з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин за підтримки Посольства Великої Британії в Україні, Міжнародного фонду «Відродження» та міжнародної організації «Ініціатива мирних змін» (Peaceful Change initiative).

«Громадяни України, які перебувають на непідконтрольних територіях, мають розуміти, як у Києві бачать шляхи встановлення миру та відновлення і розвитку Донбасу. Ми маємо зробити все можливе для дотримання їхніх прав і свобод, як і всіх інших громадян України», — наголосив голова Комітету з прав людини Григорій Немиря.

Окрім того, він нагадав, що з початку збройного конфлікту на Донбасі за чотири роки загинуло понад 10 тисяч людей, у тому числі 223 дитини, поранено понад 30 тисяч, зникли безвісти щонайменше 1300 осіб, понад 1,5 мільйона наших співгромадян стали вимушеними переселенцями.

«Ми маємо пам’ятати ці жахливі цифри», — додав Григорій Немиря.

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука наголосив, що під час встановлення миру на Донбасі особливо складним є питання справедливості. «Не існує універсального механізму для врегулювання конфлікту. Кожен має своє бачення справедливості. Хіба можна назвати справедливою невиплату пенсій літнім людям, які, по суті, залишилися заручниками на окупованих територіях. Хіба є справедливим те, що на відбудову зруйнованого внаслідок конфлікту житла виділяється в тисячі разів менше коштів, ніж на будівництво доріг. І таких прикладів безліч», — сказав він.

У цьому зв’язку Григорій Немиря вкотре наголосив на необхідності включення до порядку денного Верховної Ради законопроекту щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян (реєстр. № 6692). Цей законопроект розроблено за сприяння міжнародних організацій та пройшов усі парламентські комітети, проте вже майже рік не виноситься на розгляд до сесійної зали.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.