За перші п’ять місяців 2018 року ПАТ «Укрнафта» провела капітальний ремонт 37 свердловин, що розташовані на 15 родовищах компанії в Східній та Західній Україні, отримавши додатково 7,9 тис. тонн нафти та конденсату і 8,8 млн куб. м газу. Операції виконано з дотриманням графіка та з мінімальними витратами. Обсяги приросту перевищили заплановані показники, повідомляє прес-служба компанії.

Успішна реалізація програми організаційно-технічних заходів, що включає капітальні та поточні ремонти свердловин, а також операції з інтенсифікації видобутку, дозволяє «Укрнафті» прогнозувати збільшення видобутку вуглеводнів за підсумками 2018 року. За прогнозами річний видобуток нафти з конденсатом збільшиться на 5 відсотків і становитиме 1,45 млн тонн при плановому показнику 1,38 млн тонн. Прогнозний видобуток газу зросте порівняно з плановим на 10 відсотків і становитиме 1,07 млрд куб. м.
Прогноз передбачає, що «Укрнафта» зможе продовжувати видобуток на всіх родовищах, а державні органи не будуть вживати заходів, спрямованих на блокування роботи компанії. Зокрема, цього року компанія вже виграла низку справ, у яких суди зобов’язали Державну службу геології та надр продовжити 27 спецдозволів «Укрнафти», термін дії яких закінчується у 2018-му.
Прогноз також передбачає, що компанія зможе безперешкодно реалізовувати нафту і конденсат на державних аукціонах, що має забезпечити стабільний грошовий потік і її спроможність фінансувати інвестиційну програму. «Голос України» уже порушував цю проблему. Зокрема, мова про те, що під час аукціонів нафтовики не можуть самостійно знижувати чи збільшувати, залежно від ситуації на ринку, вартість бареля. Нині ситуація досягає критичної межі. Не так давно ПАТ «Укртатнафта» направило лист-звернення, у якому фактично погрожує припинити закупівлю нафти через невигідні ціни й наявність дешевшої та якіснішої альтернативи на ринку.
Від початку нинішнього року чотири із дев’яти державних аукціонів, на яких «Укрнафта» за законом зобов’язана реалізовувати свою продукцію, не відбулися. Пропозиції «Укрнафти» щодо реформування механізму держаукціонів були реалізовані не в повному обсязі, і конкуренція на них залишається обмеженою.
Водночас, незважаючи на перешкоди, у період із січня по травень компанія успішно продовжила вирішувати ще одну свою проблему — було сплачено 580 млн грн у рахунок погашення простроченого податкового боргу. Виплати відбувалися паралельно зі сплатою усіх поточних податків на суму 6,2 млрд грн.
Загалом фінансовий план «Укрнафти» на 2018 рік передбачає виплату 1,2 млрд грн простроченого податкового боргу, сума якого становила 11,85 млрд грн на кінець 2017 року. Цей показник включає прострочену заборгованість самої компанії та її структурних підрозділів, а також борг по спільній діяльності.
За твердженням «Укрнафти», її підхід до обліку податкового боргу відповідає чинному законодавству та узгоджується з рекомендаціями незалежного зовнішнього аудитора. Переважна його частина сформувалася впродовж 2014—2015 років до зміни менеджменту компанії. Нова команда рішуче налаштована виплатити борг, але зробити це одноразовим платежем неможливо, тому менеджмент компанії неодноразово звертався до уряду, аби той дозволив реструктуризувати борг. Поки це питання не вдалося вирішити офіційно, компанія розпочала виплату зобов’язань за власним графіком, що дозволить уже за кілька років позбутися боргових зобов’язань перед державою, а «Укрнафті» — розвивати інвестиційну програму, що приведе до збільшення видобутку вуглеводнів.