У липні та серпні ціни на фрукти, ягоди та овочі знижуватимуться. Про це у коментарі «Голосу України» розповів генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
«Маю позитивний прогноз до кінця літа, бо у липні й серпні очікується дефляція. Це не завжди трапляється. Були роки, коли дефляції не було навіть у серпні. Уже місяців зо три, як уряд узявся за ті заходи, що справді працюють на споживчому ринку. Тому маю обґрунтовані підозри, що ціни таки почнуть знижуватися, передусім на продукти», — зазначає він.
Водночас, на думку експерта, на цьому тлі навряд чи подешевшають м’ясо й молоко. «Найімовірніше, свинина і яловичина, хоч і не значно, але додаватимуть у ціні. З молоком ще складніше. З лютого закупівельні ціни знизилися, а ціна молокопродуктів лише зростає. Тому спрогнозувати тут ситуацію складно, але ціна стабілізується», — прогнозує О. Дорошенко.
Решта — овочі, ягоди, фрукти — дешевшатиме. Експерт переконаний: «Зараз ми спостерігаємо, що вартість значної частини овочів та ягід нижча за минулорічну. Приміром, полуницю цього сезону можна було купити удвічі дешевше, ніж торік».
Водночас, якою буде ситуація з цінами восени, ані О. Дорошенко, ані його колеги прогнозувати не беруться — надто багато чинників можуть вплинути на економіку країни — і в позитивний, і в негативний бік.
У Нацбанку зазначають, що нині інфляція сповільнюється. Зокрема, у травні — до 11,7% у річному вимірі (порівняно з 13,1% у квітні). «Подальше зниження інфляції в річному вимірі було очікуваним, а її травневий показник виявився дещо нижчим за траєкторію прогнозу Національного банку, опублікованого в «Інфляційному звіті» за квітень 2018 року. Це відбулося переважно завдяки стрімкому уповільненню зростання цін на продукти харчування. Крім того, не так швидко, як у квітні, зростали адміністративно регульовані ціни через уповільнення зростання цін на тютюнові вироби та помірніше, ніж минулого року, підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги», — пояснили у НБУ. Там прогнозують подальше поступове зниження споживчої інфляції відповідно до прогнозу (8,9% річних на кінець 2018 року) та її повернення в цільовий діапазон у середині 2019 року.