Платіжна система TYME, яку 14 червня Нацбанк позбавив реєстрації в Україні, працювала з російською системою Contact, повідомляє FinClub. Ця система у травні потрапила до розширеного списку компаній, проти яких Україна запровадила санкції.
З’ясувалося, що на сайті молдовського FinComBank TYME значиться у списку партнерів Contact. На сайті російської платіжної системи зазначено, що відправлені з РФ гроші можна отримати в Україні у 284 пунктах. Ріднить Contact і TYME не тільки це. Власником російської системи є QIWI, яка раніше контролювала й українську платіжну систему.
2016-го Contact не потрапила до санкційних списків. Усе змінилося в травні 2018-го, коли їх оновили й розширили. Зокрема, там з’явилися три нові платіжні оператори: WebMoney, MoneyTo і Contact.
Нагадаємо, 2 травня на засіданні Рада національної безпеки і оборони України запровадила персональні економічні та інші обмежувальні заходи щодо юридичних і фізичних осіб, які пов’язані з російською агресією проти України, а також щодо яких було ухвалено відповідні рішення урядами США та країн ЄС. 24 травня, після підписання Президентом України відповідного указу, вони набули чинності.
Санкції запроваджуються на три роки щодо фізичних і юридичних осіб, причетних до російської агресії проти України, до підготовки і проведення незаконного голосування в окупованому Криму, представників російської окупаційної адміністрації у Криму, бойовиків російських збройних формувань на окупованій території Донецької та Луганської областей. Також запроваджено санкції щодо осіб, які причетні до інформаційної та кіберагресії проти України, до протиправних дій проти українських громадян, котрі незаконно утримуються в Росії, депутатів Державної Думи та членів Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації. Крім того, було продовжено дію санкцій, запровадженних у попередні роки.
У Нацбанку повідомили, що попереджали всі платіжні системи, зокрема й TYME, про неприпустимість співпраці з платіжними системами, до яких Україною запроваджено обмежувальні заходи, а також взаємодії з ними через посередництво інших платіжних систем та організацій. При цьому МПС TYME запевняла регулятора у тому, що дотримується відповідних обмежень.