Одинадцятикласники з України Валентин Фречка та Катерина Малкіна отримали найвищі нагороди на «Олімпіаді геніїв», що відбулася 11—16 червня на базі State University of New York at Oswego.
Загалом українська команда привезла із США одразу шість медалей — по дві золоті, срібні та бронзові. Крім того, наші діти отримали дві почесні відзнаки. У змаганнях брали участь понад 1300 школярів із різних куточків світу. Україну представляли вісім учнів Малої академії наук. «Срібло» привезли Валерія Тищенко та Максим Терентьєв із Херсона, а «бронзу» — Софія Петришин зі Львова та Микола Веремчук із Чернівців.

«Олімпіаду геніїв» (GENIUS Olympiad) проводять щороку серед учнів середніх шкіл. Змагання спрямоване на розв’язання екологічних проблем завдяки фундаментальній науці, мистецтву, «творчому письму», інженерії, дизайну та розвитку бізнесу.
Покращити стан довкілля допоможе і проект Катерини Малкіної з Маріуполя. Дівчина знайшла особливий вид личинок, здатних перетравлювати поліетиленові пакети. У США вона виборола «золото» за роботу «Метод біоутилізації поліетилену високої щільності».

Закарпатський школяр Валентин Фречка (на знімку) отримав нагороду за інноваційну технологію виготовлення паперу з опалого листя. Його ноу-хау розв’язує одразу дві екологічні проблеми: листя не спалюється, а стає сировиною для виготовлення целюлози, при цьому зменшується потреба у вирубуванні дерев.
Найкраще для такого виробництва підходить листя берези, дуба, верби і граба. Для відокремлення целюлози винахідник використовує блендер: спочатку подрібнює волокна, а потім їх відбілює. Як відзначає Валентин, папір, що виготовляється у такий спосіб, дещо поступається за якістю традиційному, тож його краще використовувати як пакувальний.
«Я беру активну участь у міжнародних конкурсах, де представляю свій проект. Загалом маю шість золотих медалей і одну срібну. Але перемога на Genius — це найвище досягнення серед усіх, що я мав», — каже винахідник.
Завдяки перемозі в олімпіаді його запросили взяти участь у міжнародній виставці в Південній Кореї. Крім золотої медалі у США Валентин Фречка отримав ще й спеціальну відзнаку конкурсу, якої удостоїли лише двох учасників.

Вл. інф.
Фото надано
прес-службою Національного центру
«Мала академія наук України».