Схвалений народними депутатами Закон «Про валюту і валютні операції» дає Україні можливість здійснити довгоочікуваний перехід від застарілого, репресивного та заплутаного до свободи проведення валютних операцій без обмежень і підтверджує її спроможність бути частиною Європи. Так відреагували у Нацбанку на «зелене світло» продовженню реформ у валютній системі від парламентаріїв.

«Закон «Про валюту і валютні операції» створить комфортні, прозорі та безпечні умови для ведення бізнесу в Україні і відкриє двері іноземним інвесторам. А українці отримають право інвестувати в цінні папери на глобальних ринках та розміщувати кошти на рахунках будь-яких банків світу», — підкреслив голова НБУ Яків Смолій.
Схвалений документ передбачає, що валютні обмеження будуть скасовані поступово та обережно і за наявності сприятливих макроекономічних умов, щоб не похитнути фінансову стабільність, до настання повної свободи проведення валютних операцій за принципом «дозволено все, що прямо не заборонено законом». Водночас, зауважив Я. Смолій, закон дає Національному банку можливість вчасно та ефективно реагувати на ознаки кризи і запобігати її розгортанню. Зокрема, передбачено, що за наявності ознак нестійкого фінансового стану банківської системи, погіршення стану платіжного балансу України та інших кризових явищ, що загрожуватимуть фінансовій стабільності, правління Національного банку зможе приймати рішення про первинне запровадження заходів захисту. Ці обмеження матимуть тимчасовий характер — до шести місяців.