Повноцінне відновлення кредитування блокується низкою прогалин у чинному законодавстві, які знижують ефективність діяльності банківського сектору, вважає НБУ. До них нацрегулятор відносить, зокрема, непрацюючий формальний інститут поруки, складний та ризиковий механізм визначення змінюваної процентної ставки, недосконалість інструментів позасудового врегулювання, комплекс норм, що несуть ризики виведення застави всупереч обов’язкам за договором кредитування.
Змінити ситуацію, на думку фахівців, може ухвалення законопроекту № 6027-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування», який днями було прийнято у другому читанні та в цілому Верховною Радою. У Нацбанку вважають, що документ забезпечить вирішення проблемних питань, які створюють системні перешкоди для відновлення кредитування національної економіки і продукують додаткові ризики діяльності національних та іноземних інвесторів. «За умов захищеності прав кредиторів банки зможуть висувати більш лояльні вимоги до потенційних позичальників. Це, безумовно, сприятиме активному застосуванню кредитування як фінансового інструмента, зниженню вартості кредитних ресурсів та, відповідно, полегшенню доступу суб’єктів господарювання та фізичних осіб до користування банківськими продуктами», — пояснюють у НБУ.
Утім, як уже писав «Голос України», представники банківської сфери вказують, що відновлення кредитування гальмує одразу кілька чинників: великий тіньовий сектор економіки, портфелі проблемних кредитів з докризового періоду, висока облікова ставка.