Представники шахти № 10 «Нововолинська» вчора взяли участь у загальнодержавному мітингу в столиці (на знімку), мета якого — привернути увагу влади до проблем вугільної галузі. Свою акцію протесту гірники розпочали ще 2 липня, вимагаючи погасити заборгованість із зарплати, яка сягає приблизно 11 мільйонів гривень, і, найголовніше, продовжити фінансування будівництва цього вугільного підприємства. Щоб привернути до себе увагу, 39 гірників Десятої майже три доби не піднімалися на поверхню. І лише після того, як 4 липня через поганий стан здоров’я одного з них довелося госпіталізувати, протестувальники вийшли з шахти.

Десять мільйонів гривень, які виділені з держбюджету на 2018 рік на її спорудження, тут давно вже освоїли. А тим часом шахту потрібно постійно вентилювати, відкачувати воду із вибоїв, проводити профілактичні ремонти.
Під стінами парламенту гірники вимагали від депутатів ухвалення законопроекту, що передбачає збільшення бюджетного фінансування вугільної галузі на 2,8 мільярда гривень. До волинських шахтарів вийшов народний депутат від 19-го Володимир-Волинського виборчого округу Ігор Гузь, який пообіцяв, що докладе максимум зусиль, щоб гірникам виплатили зарплату і збільшили фінансування будівництва шахти.

Максим СОЛОНЕНКО.

 

ТИМ ЧАСОМ

Голова Львівської ОДА Олег Синютка звернувся до народних депутатів, що входять до міжфракційного об’єднання «Львівщина», з проханням підтримати вугільну галузь. У Верховній Раді підготовлено законопроект про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», у якому передбачено збільшення фінансування вугільних підприємств на 2,8 млрд грн.
«Законопроект дасть змогу інвестувати кошти насамперед у безпеку праці гірників, модернізацію обладнання, покриття витрат на собівартість, а це в свою чергу надасть можливість наростити обсяги видобутку, покращити господарську діяльність підприємств вугільної галузі Львівщини, стабілізувати виплату заробітної плати, зберегти робочі місця та забезпечити достатній обсяг вугілля для енергетики», — вважає Олег Синютка.

Богдан КУШНІР.