Відновлення й вирощування високопродуктивних лісів — одне з основних завдань лісівників. Для цього потрібні високоякісне насіння і саджанці з поліпшеними генетичними властивостями. Успіхи в їх вирощуванні демонструє Коропецьке лісництво, що на Тернопільщині.

Новою методикою живцювання декоративних рослин одразу в пластиковий контейнер ділиться лісничий Тарас Литвин: «Так рослини краще приживаються, та й потім менше часу йде на пересаджування в більший контейнер. За плану 25 тис. штук виконано 31 тис., з яких 6 тис. — живці із закритою кореневою системою, які також висадили в пластикові контейнери».
Нині в цьому лісництві вирощують понад 30 видів саджанців. Левова частка — туя колоновидна, ялівець звичайний та ялівець козацький. «У теплиці посіяли 1,5 кг насіння модрини європейської, 1 кг ялини звичайної, 1 кг сосни звичайної. Також у розсаднику на площі 0,23 га заклали школу декоративних порід, висадили 9,5 тис. декоративних живців», — розповів помічник лісничого Ігор Собків.
«Лісівники мають залишити після себе державі високоякісні ліси. Тому єдиним критерієм оцінки кожного лісівника є стан лісових культур», — резюмує начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олег Яремко.

Надія МИКОЛАЙЧУК.
Фото надано прес-службою 
облуправління лісового та мисливського господарства.