На початку травня в мережу діючих підземних виробок шахти «Золоте» потекла рудникова вода із затопленої шахти «Родіна», розташованої на окупованій частині області. Збільшення притоку води було прогнозованим, цей «сюрприз» на ДП «Первомайськвугілля» готувалися прийняти, тому від самого початку й по сьогодні ситуація перебуває під контролем, хоча й характеризується як дуже складна. Головна проблема — затоплення діючих виробок. Вода вже заповнила два горизонти — 860-й, де була діюча лава, і 765-й, де розташовувався водозбірник. У результаті шахта сьогодні працює в режимі водовідливу й видобуток вугілля не здійснює.

Щоб упоратися з великим потоком

— «Золоте» пов’язане з іншими шахтами ДП «Первомайськвугілля» — «Карбонітом» і «Гірською». І якщо ми не впораємося з водою, то протягом чотирьох місяців можемо втратити «Первомайськвугілля» як виробничу одиницю, — робить найгірший прогноз генеральний директор ДП «Первомайськвугілля» Артур Мірумян. — Щоб упоратися з притоком води, необхідно відкачувати 1500 кубометрів шахтних вод на годину. Для виходу на цей показник вживають усіх необхідних заходів.
Шахту «Родіна» було закрито давно й до 2014 року, поки вона входила до складу «Первомайськвугілля», усі роботи з відкачування рудникової води проводили справно. Але в «ЛНР» не виявилося коштів для таких необхідних дій — і вода потекла на український бік.
У жовтні минулого року на роботи з ліквідації підтоплення вугільних виробок держава виділила «Первомайськвугілля» понад 86 млн грн, але до кінця року встигли витратити тільки 9 млн грн, решту повернули в держбюджет. Цьогоріч на реалізацію відкоректованого проекту Кабмін виділив понад 130 млн грн, на які закуплено необхідне устаткування — кабельну продукцію, насосні установки, електродвигуни, розподільні пристрої, видано аванс підрядній організації, що виконує монтажні роботи.
У результаті спільних дій уже змонтований і запрацював трубопровід, який забезпечує відкачування води зі стовбура й утримує її на певному рівні. Нині вода перебуває на позначці 540 м і ситуація контролюється, однак щось із упевненістю планувати сьогодні не можна, оскільки немає достовірної інформації з того боку: що ж там насправді відбувається? За неофіційною інформацією, яка, до речі, може бути й дезінформацією, рівень води на «Родіні» піднімається. А це означає, що в «Золоте» вона прийшла не вся і її новий прорив виключати ніяк не можна.

Наступним кроком буде відстійник

За словами Артура Мірумяна, фінансування заходів щодо ліквідації надзвичайної ситуації на шахті «Золоте» здійснюється в повному обсязі.
— Першочерговим сьогодні є відкачування шахтних вод для ліквідації надзвичайної ситуації й стабілізації водовідливу. Наступний крок — реконструкція очисних споруд, — окреслює він завдання.
На виготовлення проекту з подолання екологічних наслідків, що передбачає будівництво очисних споруд, демінералізацію води до певного допустимого рівня та ін., кошти планують виділити з обласного бюджету. Але проблема, виявляється, не в грошах, а в одержанні земельної ділянки під відстійник. Переговори з пайовиками землі поки що ні до чого не привели. Одні не хочуть втрачати свої наділи, другі перебувають невідомо де, рятуючись від війни, і їх розшукують. Словом, за найоптимістичнішими прогнозами, очисні споруди реально можуть з’явитися десь місяців через вісім після початку робіт і цього року однозначно до ладу введені не будуть. Вартості проекту поки що не називають, оскільки не вирішено питання із земельною ділянкою в 20 гектарів. Розглядають два варіанти: перша ділянка максимально зручна, оскільки розміщена недалеко від трубопроводу, яким іде шахтна вода. Інша розташована з другого боку річки Комишувахи. Тут є свої переваги, але в такому разі проект подорожчає у рази.
Очисні споруди відповідатимуть сучасним екологічним вимогам. Розробка Харківського інституту «Діпрошахт» передбачає, що це буде трирівневий накопичувач. У його кінці розміститься установка, яка очищатиме воду від різних важких домішок і доводитиме її до рівня, що відповідає вимогам екологів. А поки що рудникову воду скидають у старі відстійники шахти «Золоте», котрі більш як на дев’яносто відсотків уже заповнені.

Підготував Павло ВОРОНЦОВ.