Сім’ї загиблих військових поліпшують свої житлові умови
Як відомо, Кабмін затвердив Порядок та умови надання грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для сімей загиблих осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також осіб з інвалідністю I—II груп, яка настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в АТО/ООС або забезпечення її проведення. Кошти на таку компенсацію держава спрямовує місцевим бюджетам як субвенцію.
Заступник директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олена Гарькавець стверджує, що всі сім’ї загиблих військовослужбовців або тих, які дістали серйозні поранення і тепер мають каліцтво, після свого офіційного звернення до органів влади поліпшили свої житлові умови. Щоправда, таких сімей небагато. Рубіжанська міська рада за рахунок коштів державного бюджету придбала особі з інвалідністю однокімнатну квартиру на загальну суму 118 тис. грн. Управлінням соціального захисту населення Біловодської райдержадміністрації виплачена компенсація вартості житлового приміщення вдові загиблого військовослужбовця у розмірі 538 тис. грн. А у Сєверодонецьку компенсація за належне житлове приміщення сім’ї загиблого військовослужбовця становить 975 тис. грн. У поточному році до управлінь соціального захисту населення Старобільської та Біловодської райдержадміністрацій за отриманням грошової компенсації звернулися матері двох загиблих військовослужбовців. Їм також буде виплачена компенсація на загальну суму майже 864 тис. грн.
— У разі прийняття рішення комісії місцевого органу влади про виплату грошової компенсації вона розраховується з таких нормативів: на одну особу виділяється 13,65 кв. м плюс 32,22 кв. м на сім’ю, а якщо в її складі є особа з інвалідністю, додатково нараховується ще 10 кв. м. Опосередкована вартість житлової площі в Луганській області становить 10 тис. 707 грн за квадратний метр. Але щоквартально ця сума змінюється. У разі, якщо вартість придбаного житла буде більше, сім’я додає свої кошти, а якщо менше — повертає решту державі, — роз’яснює начальник відділу персоніфікованого обліку отримувачів пільг департаменту Людмила Король.
Щодо учасників бойових дій АТО/ООС, які мають статус ВПО, то сьогодні їхня кількість і потреба у житлі з’ясовується. Пояснюється це тим, що вони мають таке право лише з квітня цього року, коли була прийнята відповідна постанова Кабміну. Тому нині в органах місцевого самоврядування, які безпосередньо відповідають за квартирний облік, проводяться комісії і виносяться рішення щодо права на поліпшення житлових умов. Поки що до органів соціального захисту жодна особа з учасників бойових дій із приводу житла ще не зверталась.
А ось щодо кредитування учасників АТО/ООС за обласною програмою «Доступне житло», то минулого року звернулось вісім військовослужбовців, а в поточному вже приблизно 50 учасників подали заявки на отримання кредиту на житло за цією програмою.

Підготував Павло ВОРОНЦОВ.