Верховна Рада України порівняно з багатьма парламентами інших країн б’є всі рекорди за відкритістю даних та механізмами залучення громадян до законотворчого процесу.

Про це заявила народний депутат від «Батьківщини» Альона Шкрум (на знімку) на Глобальному Саміті Партнерства «Відкритий уряд» (5th Open Government Partnership Global Summit), який проходив за підтримки грузинського парламенту у столиці Грузії Тбілісі.
Політик представляла український парламент на запрошення співорганізаторів Саміту, зокрема організації ЄС—ПРООН, яка діє в Україні в рамках проекту «Рада за Європу» й уже понад два роки розвиває ініціативу «Відкритий парламент». Альона Шкрум є активним учасником цієї ініціативи й добре володіє інформацією стосовно реформи Верховної Ради України.
«Наша рідна Верховна Рада б’є всі рекорди за відкритістю даних, механізмами залучення громадян. Ми маємо відкриті сесії, відкриті комітети, громадські обговорення, електронні петиції до парламенту, обговорення проектів на сайті парламенту, електронні «кабінети» в комітетах, аудіо- та відеотрансляцію, звіти роботи депутатів та звіти голосувань за конкретні законопроекти, навіть інформацію про видатки на транспорт та житло для депутатів, не кажучи вже про дуже детальні електронні декларації кожного політика», — деталізувала на дискусійній панелі на тему просування ефективної співпраці між парламентом країни та громадянським суспільством Альона Шкрум.
«З усіх країн Україна за відкритістю уряду та парламенту посідає 31-ше місце у світі! Це чи не найкращий наш із вами показник за всіма можливими світовими рейтингами!» — підсумувала Альона Шкрум.
Водночас, на переконання представниці «Батьківщини», така прозорість парламенту має більше конвертуватися в його ефективність.

Фото з сайту https:ba.org.ua

 

ДОВІДКОВО

Партнерство «Відкритий уряд» — це багатостороння ініціатива, яка спрямована на забезпечення виконання зобов’язань урядів країн щодо впровадження прозорості, залучення громадян до процесу прийняття рішень, боротьби з корупцією та використання нових технологій для підвищення ефективності урядування.
До заходів у рамках цьогорічного Саміту, що проходив 17—19 липня у Тбілісі, залучено до двох тисяч учасників з усього світу, серед яких і глави держав та урядів, міністри, державні службовці, депутати парламенту, місцева влада, представники громадянського суспільства, міжнародні фонди, дослідники, науковці та журналісти.