За крок від екологічної катастрофи опинився Херсон. Тут після небачено сильної зливи, яка швидше нагадувала тропічний мусон, ґрунтові води ринули в приміщення головної насосної станції міської каналізації. Напір каламутних потоків був настільки сильним, що позривав кріплення шибера - установки для регулювання подачі стоків. Далі гірше: почалося затоплення приміщення з обладнанням для первинного очищення цих стоків від твердих фракцій. Вода за лічені хвилини піднялася на шістдесят сантиметрів від рівня підлоги.

Аби осушити зал, довелося терміново ввімкнути два додаткові насоси для її перекачування у самопливний колектор. Отож ремонтна бригада міськводоканалу впродовж дев’яти годин роботи ліквідувала наслідки аварії - повне затоплення головної насосної станції вдалося відвернути буквально останньої миті. Якби це сталося, ремонт насосної станції тривав би щонайменше кілька тижнів, розповів «Голосу України» директор КП «Виробниче управління водоканалізаційного господарства Херсона» Михайло Чемерис. І впродовж усього цього часу фекалії довелося б скидати просто в Дніпро. А їх через головну насосну станцію проходить від 25 до 30 тисяч кубометрів на добу.

Нескладно уявити, що було б після цього з річкою. Та ще й у розпал курортного сезону, коли пляжі заповнені відпочивальниками, а дачники беруть з річки воду для поливу своїх ділянок та інших господарських потреб.

Наслідки буревію з «мусоном» відчули і на Приазов’ї. У Генічеську, приміром, підтопило кілька вулиць, а на курорті Арабатська стрілка «озера» виникли на території приватних пансіонатів і гостьових будиночків. Для відкачування дощової води довелося викликати рятувальників.

На знімку: співробітник ДСНС налаштовує обладнання для відкачування води у зоні підтоплення на Арабатці.

Фото надано прес-службою ГУ ДСНС Херсонщини.

 

ТИМ ЧАСОМ

Курортники розбилися на приморській трасі

На «дорозі смерті», біля Чорноморського узбережжя Херсонщини, - чергова ДТП із дев’ятьма постраждалими. Біля в’їзду до села Нововолодимирівка Скадовського району області зіштовхнулися «Сітроен», на якому з відпочинку до Києва поверталися дід, бабуся і четверо їхніх онучок віком від 9 до 14 років, та «Фольксваген», на якому відпочивати їхала родина з Вінниччини. Всіх киян шпиталізувати до лікарні із черепно-мозковими травмами, переломами ребер, травмами кінцівок. Водій та двоє пасажирів «Фольксвагену» також постраждали, та від шпиталізації з невідомих причин відмовилися. Причини аварії з’ясовують, повідомили у відділі комунікацій Головного управління Національної поліції Херсонщини.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.