Спостерігачі фіксують численні факти переміщення військової техніки за межами виділених місць зберігання озброєння у не підконтрольних Києву районах.
Українська сторона СЦКК інформує: збройні формування РФ, попри домовленості з відведення озброєння, активно нарощують кількість військової техніки поблизу лінії розмежування, передає прес-служба ООС.
Зокрема, 30 липня в районі дій ОТГ «Північ» безпілотник СММ ОБСЄ зафіксував переміщення з порушенням ліній відведення РСЗВ БМ-21 «Град» збройних формувань Російської Федерації в кількості до дивізіону, а також виявлено до дивізіону гаубиць 2А65 «Мста-Б» калібру 152 мм і дві установки протитанкових керованих ракет.
У районі дій ОТГ «Схід» 30 і 31 липня з порушенням ліній відведення зафіксовано взвод гаубиць 2А65 «Мста-Б» калібру 152 мм і взвод гармат 2А36 «Гіацинт-Б» калібру 152 мм, батарею «Гвоздик»... За межами виділених районів відведення техніки проросійські формування припаркували танковий батальйон, батарею самохідних гаубиць 2С1 «Гвоздика» калібру 122 мм, дві батареї мінометів 2Б11 «Сани» калібру 120 мм і дві батареї протитанкових гармат МТ-12 «Рапіра».
Крім того, за даними СММ ОБСЄ, у цьому напрямку зосереджена значна кількість бойових броньованих машин (ББМ) і особового складу збройних формувань РФ, а також засоби протиповітряної оборони.
Таку ситуацію з нарощуванням техніки й озброєння противника поблизу лінії розмежування СЦКК розцінює як чергову спробу бойовиків спровокувати протидію з боку підрозділів Операції об’єднаних сил і як пряме нехтування зобов’язань, взятих на себе в рамках Мінських угод, йдеться у повідомленні.