У Яловичах, що в Млинівському районі на Рівненщині, вдруге впродовж останніх двох років провели День поля. Ініціатором та організатором заходу «Картопляний бізнес в Україні» стало місцеве товариство з обмеженою відповідальністю «Яловицька Агротехнологія» Любові та Генрі Біренсів — одне з найбільших у країні, де вирощують бульбу.

На знімку: виставка нових сортів картоплі.

Фото автора.

Цьогорічний агросезон для картоплярів видався надто складним: навесні й на початку літа не вистачало вологи, у другій половині літа навпаки задощило не на жарт, тому в цій погодній пастці господарям довелося вносити корективи в агротехнологію. На щастя, яловичани так її вдало відкоригували, що перспектива високого врожаю, як то кажуть, не забарилася.

У Днях поля в Яловичах узяли участь директори департаментів агропромислового розвитку Рівненської та Волинської облдержадміністрацій Надія Переходько і Юрій Горбенко, представники картопляного бізнесу з різних куточків України.

Надія Переходько відзначила вагомий внесок подружжя Біренсів у продовольчу безпеку України, бо вони взялися за одну з найскладніших сільськогосподарських галузей — картоплярство, і запроваджують новітні агротехнології, створюють умови для збереження продукції тощо. До речі, у структурі посівних площ на Рівненщині картоплярство становить 14 відсотків. Щоправда, переважно за рахунок індивідуальних селянських господарств, бо таких, як ТзОВ «Яловицька Агротехнологія», поки що одиниці.

Для учасників Дня поля були представлені численні фірми-партнери ТзОВ «Яловицька Агротехнологія» з усієї України, а також зарубіжні компанії. У морі інформації кожен знайшов своє інформаційне джерельце і почерпнув із нього відповідні знання, поради, досвід та інші нюанси ведення картоплярства. Багато хто з учасників Дня поля вперше дізнався, що, скажімо, від схрещування до введення в реєстр нового сорту картоплі минає аж 10 років!

А щодо сортів, то запам’ятався сорт «Коломба» — дієтична картопля, яка допомагає в боротьбі з діабетом та... зайвою вагою. А ще — сорт «Ред Скарлет»: з гектара можна зібрати 70 тонн бульб. От де криється один із секретів картопляного бізнесу.

На демоділянках кожен учасник Дня поля пересвідчився, як врожаїть той чи інший сорт бульб у польових умовах нашої місцевості.

Торік у «Яловицькій Агротехнології» на насіння продали населенню понад 700 тонн картоплі.

Млинів Рівненської області.