За підсумками липня міжнародні резерви України становили 17,7 млрд доларів. За цей місяць вони скоротилися на 1,3 відсотка, повідомив Національний банк.

Регулятор пояснює, що зменшення відбулося насамперед через здійснення платежів за державним боргом, номінованим в іноземній валюті. На його обслуговування та погашення було спрямовано 321,5 млн доларів. Зокрема, 231,6 млн із них — на обслуговування та погашення за облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП) в інвалюті.

Також на обсяг резервів вплинули інтервенції Національного банку на міжбанківському валютному ринку. Як і в червні, з огляду на переважання попиту на валюту над її пропозицією, у липні НБУ продовжив продаж іноземної валюти на міжбанківському ринку для згладжування надмірних коливань обмінного курсу. За минулий місяць чистий продаж валюти Національним банком становив 64,4 млн доларів.

Основним джерелом поповнення резервів у липні залишалися надходження на користь уряду від розміщення ОВДП, номінованих в іноземній валюті. Водночас, як підкреслює НБУ, у цілому обсяг міжнародних резервів є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду.