Ситуація на валютному ринку залишається складною — національна валюта щодня дешевшає, незважаючи на зусилля Нацбанку. Зокрема, у вівторок регулятор оголосив валютний аукціон з продажу, під час якого продав 66,6 мільйона доларів. Такі заходи хоч і уповільнюють падіння, проте кардинально не вирішують ситуацію. Учора зранку Нацбанк послабив офіційний курс гривні до долара на 12 копійок, встановивши його на рівні 27,46 гривні.

Утім, у НБУ не втрачають оптимізму, називаючи здорожчання долара та євро сезонними явищами, що спостерігалися впродовж останніх чотирьох років.

«Сезонність залежить від сільськогосподарського періоду. Ми ж аграрна країна. На сьогодні приблизно 45 відсотків експорту займає аграрна продукція. Україна експортує зерно. Україна номер два з експорту кукурудзи. Перше місце ми посідаємо у експорті сонячної олії. Коли йде експорт, то іде і виручка. З другого боку, потрібно розуміти, що Україна має економіку, яка не повністю є «світлою». Велика частина аграрного сектору перебуває в тіні», — заявив заступник голови НБУ Олег Чурій в ефірі Радіо НВ.

Також він нагадав, що 2016 року коливання почалися у вересні, 2017-го — у серпні, а цьогріч — у липні.

«Гадаю, що цього року повторилася така само ситуація. Ми бачимо тут психологічний вплив. Я б не назвав те, що відбувається на сьогодні, панікою, але є певна нервовість. Коливання не є ознакою кризи», — вважає Олег Чурій.

Водночас приводом для оптимізму і для валютного ринку, і для економіки країни загалом є приїзд до Києва місії МВФ, що планується на 6 вересня. На думку експертів НБУ, наближення перспективи отримання фінансування від фонду матиме позитивний вплив на стан валютного ринку України, а також покращить можливості уряду залучити на міжнародних ринках капіталу боргові ресурси, необхідні для здійснення пікових виплат за державним боргом у 2018—2020 рр. на прийнятних умовах.

У Нацбанку сподіваються отримати від МВФ 2 млрд доларів до кінця цього року і, як наслідок, збільшити міжнародні резерви України до 20,7 млрд доларів на кінець 2018-го.

Нагадаємо, Україна з 2015 року реалізує з МВФ 4-літню програму розширеного фінансування (EFF), в рамках якої можна отримати приблизно 17 млрд доларів. У фонді наполягають, що для продовження співробітництва Україна має прийняти закон про приватизацію (що вже зроблено), створити антикорупційний суд (відповідний закон теж ухвалено) та врегулювати питання із цінами на газ для населення.