ПАТ «Укрнафта» відновило видобуток на 47 свердловинах Луквинського та Гвіздецького родовищ на Надвірнянщині (Івано-Франківська область) після вимушеної зупинки 2 серпня через відсутність залізничних цистерн для транспортування нафти. Як інформує прес-служба компанії, завдяки втручанню керівництва ПАТ «Укрзалізниця» вдалось уникнути подальшої зупинки свердловин у регіоні та суттєвих виробничих втрат.

Зупиняти видобуток на початку серпня компанія розпочала внаслідок гострого дефіциту порожніх цистерн, що мала поставити «Укрзалізниця» впродовж липня та на початку серпня. Зі свого боку це призвело до затоварення резервуарного парку, де накопичилось майже 40 тис. т нафти. Дефіцит цистерн загрожував зупинкою 264 свердловин у регіоні, проте негативних наслідків вдалось уникнути.

Щомісяця «Укрнафта» потребує приблизно 170 цистерн для транспортування 10 тис. т нафти з Надвірної. На серпень заявлена потреба становить 310 цистерн унаслідок затоварення резервуарного парку. Наразі компанія вже отримала 224 цистерни та очікує на поставки ще 90. Надалі «Укрнафта» планує тісно працювати з «Укрзалізницею» над недопущенням повторення такої ситуації в майбутньому.

Отримали від нафтовиків істотну суму

За червень 2018 року ПАТ «Укрнафта» сплатило до державного та місцевих бюджетів різних рівнів 619,4 млн грн ренти за користування надрами. Тож рентна плата компанії за перше півріччя цього року до бюджетів усіх рівнів сягнула 3,6 млрд грн. З них 180,8 млн грн надійшло до місцевих бюджетів відповідно до закріпленого в законодавстві механізму розподілу рентної плати за видобуток нафти, газу та конденсату, інформує прес-служба компанії.

Найбільші надходження з ренти «Укрнафти» за червень отримали громади Сумщини (13,3 млн грн), Івано-Франківщини (6,9 млн грн) і Полтавщини (4,4 млн грн).

Нагадаємо, що принцип розподілу рентної плати за видобуток нафти та газу передбачає перерахування 95% рентних платежів до загального фонду державного бюджету, а 5% — до місцевих бюджетів. При цьому 2% доходів від ренти спрямовуються в районні бюджети, а 3% — до бюджетів міст обласного значення, бюджетів об’єднаних територіальних громад за місцем видобутку природних ресурсів. Таким чином, механізм розподілу ренти дає змогу громадам отримати частину доходів від видобутку нафти та газу.

За останніми оцінками, 2018 року «Укрнафта» сплатить майже 6,4 млрд грн ренти, а отже, до бюджетів областей, районів та громад мають надійти приблизно 320 млн грн доходів від рентних платежів.