Майже на третину вдалося знизити споживання електроенергії жителям житлокооперативу «Сонячний» у Дніпропетровську. Результат, який люди межею не вважають, став можливим завдяки запровадженню енергозберігаючих заходів. Кошти на їх проведення було отримано від облради — у рамках регіонального конкурсу серед місцевих громад.

З обласного бюджету було виділено понад 16 тисяч гривень. Ще сім тисяч зібрали самі мешканці. За ці кошти у під’їздах будинку система освітлення була замінена на енергозберігаючу: замість ламп розжарювання встановили сучасні світлодіодні світильники, а на місці звичайних вимикачів — датчики руху.

Тепер мешканці зможуть не тільки значно заощаджувати на освітленні, а й на кілька років забути про проблему заміни лампочок. Адже середній термін служби звичайної лампи розжарювання становить тисячу годин, а світлодіодної — у п’ятдесят разів більше.

— Навіть багаті європейські країни ввели в себе повноцінну систему енергозбереження, — відзначає голова облради Євген Удод. — Завдяки втіленню сучасного досвіду енергозбереження в нашій області вже сотні будинків і тисячі жителів відчули результати економії. Енергозбереження стає для нас звичайним правилом життя: необхідно вимикати світло, виходячи з кімнати, електроприлади, які не використовуються, заміняти лампи розжарювання на енергозберігаючі.

Дніпропетровська область.