Птаха сонця Гамаюн — символ світла, що розганяє темряву, прилетіла на Співоче поле у Києві. Де вона з’являється, там щастя прибавляється! Так свідчить стародавня українська легенда, яку втілили у композиції з квітів дизайнери та оформлювачі комунального підприємства з утримання зелених насаджень (КП УЗН) Оболонського району столиці. Це один з десяти образів праукраїнської міфології, представлених на цьогорічній виставці квітів «Чарівний український міф» до Дня Незалежності України, яку  вчора відкрили на території Печерського ландшафтного парку.

Як зазначила Валерія Гладка, представниця комунального об’єднання «Київзеленбуд», що є організатором експозиції, інформаційні виставки квітів проводяться щороку. Так, у 2017-му під гаслом «Українське. Своє. Особливе» мовою квітів розповідали про неповторність та самобутність кожного регіону нашої країни. А ось цього разу звернулися до теми стародавніх українських легенд та міфів. За словами організаторів, вони вивчали дослідження етнографів, консультувалися з фахівцями музею літератури, надихалися книжкою Дари Корній, мультфільмом «Мавка», який готується до виходу в прокат. І тільки після кропіткої підготовчої роботи виокремили частину легенд, що розповідають про духів Природи, та обрали десять міфічних образів для втілення у квіткові композиції.

На реалізацію проекту пішло двісті тисяч квітів, вирощених у парниках, а також злакові трави та кущі. І ось у Печерському ландшафтному парку вже оселилися Мавка, Перелесник... Ось і Повітруля (на знімку)

— донька гірських вітрів, яка залюбки допомагає закоханим, прилетіла з Карпат завдяки колективу КП УЗН Солом’янського району Києва. «Вітер завжди у Повітрулі в голові. А якщо Повітруля раптом розкапризується, то вже готовий вихор», — свідчить «супроводжувальна записка» цієї композиції. За легендою, у карпатських чабанів, котрі ні в чому не відмовляли Повітрулі, яка з’являлася з полонини до них у образі їхніх коханих, вівці завжди були цілі.

Поряд із чарівними істотами зі стародавніх українських легенд на Співочому полі співіснують і сучасні за тематикою витвори паркового мистецтва. Як, наприклад, «зелене» авто (на знімку).

А ще організатори виставки, яка триватиме до 16 вересня, влаштували тут різні розваги для дітей і дорослих: мотузковий парк, адреналінова гірка завдовжки 70 метрів, атракціони, кінотеатр просто неба, лялькові вистави, різні майстер-класи, ярмарок хендмейду, пікніки тощо.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.