83-річна мешканка села Прутівка Снятинського району Калина Фроляк (на знімку) тривожно поглядає на підйом води в річці Прут. Вона тут має вузьке русло, тому й виходить на заплави під час повені. До перших хат через пасовище — зо два кілометри. Після злив вода піднялася так високо, що якихось кілька сантиметрів бракувало, щоб пішла на село.


У пам’яті бабусі зринають події 2008 року, коли під час паводку загинуло вісім її односельців. Жінка тоді дивом урятувалася.

 

Прут викликає тривогу.

Фото Ольги Грицюк.

Село розташоване за вісім кілометрів від райцентру Снятин. Там рівень води був шість метрів, тут — понад п’ять. Пасовище вмить перетворилося на море.

Люди не знали, що буде далі, стали рятуватися. Дійшло до паніки. Нагодився хтось із човном. Напхалося аж забагато, то перекинувся. Восьмеро загинуло, шестеро врятувалося. Калина Фроляк ухопилася за якесь дерево і так трималася, доки її не визволили рятувальники, що підоспіли БТРом. Надзвичайники тоді визволили з води чимало селян і доставили до місцевої школи.

Стихія зруйнувала десятки будинків. Постраждалим виділили житло на новій вулиці Українській, спорудженій державним коштом.

Далі була ще повінь 2010 року, тоді на місці старої дамби утворився котлован. Селяни так злякалися повторення подій дворічної давнини, що самотужки укріпили найнебезпечніші ділянки берега мішками з піском. Тоді обійшлося.

За словами сільського голови Прутівки Любомира Іванійчука, згідно з проектом «Захист від шкідливої дії води сільських населених пунктів та сільгоспугідь» кілька років тому виділили кошти на спорудження дамби, зруйнованої повінню 2010 року. Роботи розпочали ще три роки тому, але через брак фінансування припинили. Берегоукріплювальні роботи не завершені.

Начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій Снятинської райдержадміністрації Федір Шинкарик каже, що нинішня стихія теж наробила в районі чимало лиха. Крім Прута, розливається й Черемош. Перші руйнівні опади були ще наприкінці червня.

Тоді пошкодило містки, пішохідні переходи й дамби. У Снятині та кількох селах частина криниць була замулена різними побічними продуктами. Щоб уникнути інфекційних та інвазійних хвороб серед населення, проводили відкачування брудної води та хлорували криниці.

Після липневих злив — катастрофічна ситуація на межі Хлібичина та Заболотова. Там наступає Прут, вода піднялася майже до трьох метрів та повністю зруйнувала дамбу на 100 м. Є ймовірність її прориву.

Усі випадки руйнувань фіксують, де можуть, намагаються впоратися власними силами. Оперативні дані повідомляють до Івано-Франківської облдержадміністрації. Майже щодня засідає обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Адже головне завдання влади — звести до мінімуму негативні наслідки тривалих опадів.

Без паніки

Спеціалісти радять при загрозливих ситуаціях насамперед зберігати спокій, попередити сусідів, надати допомогу дітям і немічним. Заздалегідь підготувати документи, одяг та необхідні й цінні речі, невеликий запас продуктів харчування на декілька днів, питну воду, медикаменти, кишеньковий ліхтарик, приймач на батарейках.

Якщо є змога, треба підняти з підлоги цінні речі, винести на горище. Вікна та двері забити щитами. Відправити тварин до безпечних місць. Сигналізувати рятувальникам. Якщо вже потрапили в зону підтоплення, то варто скинути із себе важкий одяг та взуття. Використати будь-які підручні плавзасоби.