1 вересня може не розпочатися навчальний рік у загальноосвітній школі I—III ступенів у селі Кожухів Літинського району на Вінниччині. У чому причина?
Навчальний заклад заборонили до експлуатації рішенням Вінницького окружного адміністративного суду. З позовом звернулося обласне управління Держслужби з надзвичайних ситуацій. Причина — недотримання правил пожежної та техногенної безпеки. Двоповерхова споруда, 1991 року забудови, також від’єднана від мережі електроживлення. На підставі рішення суду державна виконавча служба опломбувала приміщення. Сталося це 24 липня цього року.
На початку серпня адміністрація школи звернулася до суду із заявою відтермінувати виконання рішення Феміди. Утім, 10 серпня суд відмовив у задоволенні такого прохання. «Школа є дитячим закладом, який повинен відповідати пожежним та техногенним нормам, щоб уникнути заподіяння шкоди життю та здоров’ю дітей», — зазначено в судовому рішенні.

 

У колажі використано фото,
надане батьками учнів школи села Кожухів.


Факти порушень норм протипожежної безпеки в школі Кожухова виявлено ще наприкінці травня 2016-го. «Значну частину недоліків усунуто, — розповів «Голосу України» директор школи Валерій Петрик. — Залишилося зробити те, на що потрібні кошти, до того ж немалі. За нашими підрахунками — 600 тисяч гривень. Про це неодноразово повідомляв письмово районний відділ освіти, сільську раду, але...». Співрозмовник додав, що він написав заяву на звільнення з посади.
— На сесії районної ради, що має відбутися 5 вересня, плануємо прийняти рішення про виділення необхідної суми, — зазначив у розмові з «Голосом України» голова Літинської райдержадміністрації Ярослав Чернега. — Відділ освіти домовився з підрядною організацією, яка виконає роботи в борг. Думаю, до 1 вересня впораються. Якщо ні, нічого страшного, якщо навчальний рік розпочнеться на кілька днів пізніше. Під час зустрічі з батьками вони не заперечували проти цього.
— Нам натякають, щоб діти заходили в приміщення з «чорного» ходу, — розповіла мати четвертокласника пані Галина. — Може, ще запропонують через вікна залазити? Уже змалку дітей підштовхують до порушення закону. Свою дитину заведу в школу тоді, коли знімуть пломбу.
У пані Юлії двоє діток, молодша донечка піде в перший клас. «Цікаво знати, чи підготувалася наша школа до розрекламованої чиновниками програми «Нова українська школа»? — запитує співрозмовниця. — Якщо так, то як їм це вдалося зробити, адже на дверях пломба? А якщо ні, то як навчатимуться наші першокласники?».
Тим часом, за словами одного зі співрозмовників, у приміщенні школи хазяйнують учителі. Кажуть, зірвали пломбу на дверях «чорного» ходу і тепер користуються ним. Що це очевидне порушення закону, не переймаються, бо пломбу знімали не педагоги, а люди, наділені владою...

Віктор СКРИПНИК.