Наша зустріч відбулася на дослідних ділянках лікарських і медоносних рослин Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіП).

Без перебільшень, Вадим Кондратюк (на знімку) випромінював оптимізм. Чого б це? Адже не так давно, в телефонній розмові, він бідкався щодо можливих проблем вступної кампанії, зокрема скаржився на різке зменшення бюджетних квот, що цілком могло призвести до недобору на його факультет — тваринництва та водних біоресурсів.
Добрий настрій декана пояснювався просто. Очікуваний «значний недобір» не стався. Уперше в історії університету, за його словами, зараховано рекордну кількість абітурієнтів, які виявили бажання навчатись, і не тільки на бюджеті. Вадим Миколайович переконаний, що такий стан справ не є випадковістю. Професія тваринника в найширшому розумінні цього слова останніми роками набуває дедалі більшої популярності серед молоді, якій стає відомо про невичерпані можливості в розвитку та користі такої галузі, як тваринництво. Без нього в будь-якому суспільстві не прожити.
Майбутніх зоотехніків і працівників водних ресурсів та аквакультури приваблюють перспективи працювати після закінчення університету у великих агрохолдингах та малих агрофірмах з виробництва молока, яловичини, продукції вівчарства, козівництва, звірівництва та бджільництва, а також на кінних заводах, займатися вирощуванням та реалізацією риби. Частина випускників присвячує себе науці, зокрема племінно-селекційним проблемам, питанню генетики у тваринництві і рибництві, щороку майже 20 осіб здобувають ступінь кандидата та доктора наук. Багатьох приваблює і те, що під час навчання студенти старших курсів їздять на стажування до таких країн, як США, Польща, Німеччина, Франція, Чехія, Китай тощо, а також беруть участь у всеукраїнських та міжнародних наукових конференціях, семінарах, виставках, олімпіадах з технології виробництва та переробки продукції тваринництва, рибництва, бджільництва.
Наш факультет, каже декан, може пишатися своєю 100-річною історією. Все починалося з кафедри загальної зоотехнії сільськогосподарського відділення при Київському політехнічному інституті 1818 року, на основі якої вже 1921-го було засновано зоотехнічний факультет при Київському ветеринарному інституті. Минуло немало часу, поки не стала реальністю Українська сільськогосподарська академія з відповідним факультетом, а згодом і НУБіП.
Попри певні побоювання, факультет 2018 року залишить за собою репутацію лідера серед 14 факультетів закладів вищої освіти аграрного профілю. Цього року 169 юнаків та дівчат з добрим настроєм і оптимізмом переступлять поріг аудиторії одного з найкращих факультетів України.

Володимир БІЛЕНКО,
член Національної спілки журналістів України, 
зав. навчальної лабораторії «Музей лікарських рослин» НУБіП України,
заслужений працівник сільського господарства України, академік.