Івано-франківський центр розвитку місцевого самоврядування визначив Матеївецьку ОТГ однією з найуспішніших в області. Голова цієї територіальної об’єднаної громади Петро Книшук вважає, що саме завдяки реалізації реформи децентралізації місцеві громади отримали всі ресурси для власного розвитку. За останній рік тут впроваджено понад п’ять десятків інвестиційних проектів.

На знімку: голова Матеївецької ОТГ Петро Книшук (праворуч) разом з освітянами біля Тростянецької школи.

На початку нового навчального року зупинимося на освітянських закладах. Їх на території Матеївецької ОТГ аж сім: чотири НВК, одна школа І—ІІ ступенів та дві — І. Виконувач обов’язків начальника відділу освіти, молоді і спорту, культури Матеївецької ОТГ Світлана Головань розповідає, що за останній рік вдалося провести капітальний ремонт Матеївецького та Залучанського НВК, Тростянецької ЗОШ І ступеня. Цю початкову школу під час повені 2008 року було підтоплено. Усе старе, занедбане — тому насамперед провели ремонт каналізаційної мережі. Перекрили заклад, облаштували внутрішні туалети тощо.
Щоб утримувати стільки навчальних закладів, треба зробити їх ефективними та економними. Тому увага — до енергоощадних технологій. Реконструювали та перевели на тверде паливо Матеївецьку школу, провели капремонт водовідведення. Петро Книшук пригадує, як прийшов до класу вже в ролі голови ОТГ, а діти в курточках сидять, батьки забирають з уроків. Тепер із новою котельнею не страшно чекати холодів.
Впровадили енергоощадні заходи в Ганнівській початковій школі. Для Замулинецького НВК придбали котельню. У Пилипівському НВК капітально відремонтували діючу.
Невпізнанно змінилася Дебеславцівська школа. Директор закладу Мирослав Николайчук розповідає, що то було типове приміщення дитсадка, половина корпусу — в аварійному стані, підвали підтоплювало. Без шкільної їдальні, іншої інфраструктури. Тут довго обіцяли побудувати нову школу. Зі входженням села до ОТГ стали самі рахувати гроші, витрати на опалення приміщень. Шукали, як зекономити. Замінили каналізаційну мережу, мають свою свердловину, нове опалення. Добудували приміщення на 14 класних кімнат, облаштували їдальню, є спортивний майданчик зі штучним покриттям. Його спорудили завдяки перемозі в обласному конкурсі проектів місцевого самоврядування. Зробили дитячий майданчик, провели благоустрій. Молодь побачила кардинальні зміни, то й собі долучається. Зібрали кошти в громаді на освітлення майданчика, тепер тут грають і ввечері.
«Ми не чекаємо на чиюсь допомогу, а прагнемо реалізувати задуми власними силами, — підсумовує Петро Книшук. — До всього сказаного додам, що до початку навчального року придбали меблі до закладів, шкільні підручники. Днями відкриємо спортмайданчик зі штучним покриттям у Пилипівському НВК. Підтримуємо й дошкільні навчальні заклади. Допомагають підприємства, які працюються на території ОТГ, зокрема потужне ФГ «Прометей». Прагнемо довести, що в селах добре жити й навчатися».

Людмила СТРАЖНИК.
Фото автора.

Івано-Франківська область.