Сьогодні з нагоди початку навчального року слова студентського гімну "Gaudeamus" пролунають у багатьох вишах України. У Київському інституті музики імені Р.М. Глієра його виконуватиме хор першокурсників під час церемонії посвяти "у глієрівці". Вона відбудеться в Українському домі. На жаль, власної концертної зали навчальний заклад не має з повоєнних часів. Ми побували на репетиції й поспілкувалися з викладачами та студентами.

 

На знімках:

 

Першокурсники виконують гімн студентів «Гаудеамус»

 

 

Зоя Томсон – викладач хорового диригування

 

Проректор інституту з виховної роботи Наталія Демешко

 

Першокурсниця Беатріса Бригуліо

 

Першокурсниця Олександра Загребельна

Першокурсник Олександр Востряков

Інститут ховається у дворику старої київської вулиці, названої на честь російського письменника Льва Толстого. Десь тут неподалік жили меценати Терещенки і професура університету Святого Володимира, а тепер поміж архітектурних пам’яток стирчать нахабні новобудови.

 

...У коридорі КІМ помічаємо стенди з афішами та оголошеннями. Одне з них пропонує купити віолончель 1960-х років, інше нагадує про необхідність перескласти "хвости" із загального фортепіано. Першокурсників останнє не стосується, принаймні поки що. Вони мають щасливий і впевнений у собі вигляд.

 

П’ятнадцятирічна киянка Олександра Загребельна навчатиметься по класу скрипки. Першокурсниця каже, що не має кумирів, хоча від квитків на концерт скрипаля-віртуоза Девіда Гаррета не відмовилася б. "Я не прагну наслідувати когось з відомих музикантів, бути схожою на когось, я хочу бути схожою на себе!" -- зізнається дівчина.

 

А от її однокурсник Олександр Востряков має намір продовжити династію, започатковану дідусем -- теж Олександром Востряковим, викладачем столичної консерваторії, та мамою -- оперною співачкою, народною артисткою України, лауреатом Шевченківської премії Анжеліною Швачкою. Від них хлопець знає: для цієї професії потрібен не тільки талант, а й міцний характер. "Я хотів би співати в оперному театрі, можливо, у Києві, у Національній опері, можливо, десь в іншому місті. Я відвідав тут багато спектаклів. Які улюблені? Мабуть, "Тоска" Пучіні і "Кармен" Бізе. У нас є багато хороших оперних голосів -- і жіночих, і чоловічих. Подобаються Олександр Мельничук, Людмила Монастирська".

 

Беатріса Бригуліо приїхала до Києва з Олександрії , що на Кіровоградщині. Вступала одразу на два відділення, але зрештою потрапила на естрадний спів. Прагне здобути диплом молодшого спеціаліста, а потім продовжити навчання в консерваторії. Дівчина знає: у стінах Київського інституту музики імені Р.М. Глієра запалили чимало зірок української естради. "Мені подобається творчість Тіни Кароль, у неї величезний талант і потужний голос", -- каже Беатріса. І додає: "Я не хочу стати співачкою-одноденкою".

 

Нині в КІМ навчається майже тисяча студентів усіх курсів. Викладач хорового диригування заслужений діяч мистецтв України Зоя Томсон пишається своїми випускниками, а надто Анжелою Масленниковою, яка з 2001 року є головним хормейстером Київського муніципального академічного театру опери і балету для дітей та юнацтва. Зоя Олександрівна жартома уточнює, що працює тут "з 1976 року минулого сторіччя". Вона незмінний диригент та керівник створеного 2000-го камерного хору КІМ, що став лауреатом та дипломантом численних міжнародних конкурсів і фестивалів. "Багато моїх учнів працюють хормейстерами в навчальних закладах або регентами в церковних хорах", -- розповідає вона.

 

Цьогоріч Київський інститут музики відзначив своє 150-річчя. Педагогічний колектив сподівається, що незабаром отримає статус академії.

 

-- Унікальність нашого закладу ще й у тому, що він чи не єдиний у країні надає комплексну багатоступеневу музичну освіту -- від початкової до вищої, -- розповідає проректор з науково-педагогічної роботи та соціально-гуманітарних питань і розвитку Наталія Демешко. -- Готуємо і молодших спеціалістів, і бакалаврів, і магістрів. У структурі КІМ є коледж і факультет музичного мистецтва. Крім того, ще з 1950-х працює підготовча студія для дітей, які хочуть вступати до нашого коледжу або просто отримати початкову музичну освіту. Тут проходять педагогічну практику наші студенти. Плюс до того є експериментальна група для дітей від двох до п’яти років. З ними проводять розвивальні заняття та прищеплюють любов до мистецтва.

 

Анна ЛУКАНСЬКА.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.