У Києві щодня близько сьомої ранку під кіосками «Київхліб» вишиковуються довгі черги. Саме тут можна придбати соціальний, тобто дешевий хліб, — батон за 4,15 грн, «Український» — за 5,25 грн і «Пшеничний» — за 4,05 грн. Це удвічі дешевше, ніж зазвичай у магазинах столиці. Різниця у п’ять—сім гривень для людей з цих черг настільки значна, що, аби купити продукт номер один, вони готові чекати годину-дві під кіоском.
Згідно з дослідженням Research&
Branding Group, питання вартості соціального хліба хвилює 27 відсотків наших громадян, які купують лише такий через свої низькі доходи. За даними офіційної статистики, з липня 2017 року по липень 2018-го соціальний білий хліб уже подорожчав у середньому по країні на 28 відсотків, або на 3,4 грн. На думку генерального директора Асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, до кінця року його вартість теж зростатиме.
«Останні три роки найбільший вплив на вартість хліба мало зростання мінімальної заробітної плати, яка є трохи меншою складовою в ціні соціального хліба порівняно з зерном. Тому до кінця 2018 року слід очікувати помірного зростання вартості недорогих соціальних сортів — до 10 відсотків за найбільш негативного сценарію. На це впливатимуть інфляція, яка пришвидшиться з вересня, девальвація гривні та зростання світової ціни. А середні за вартістю сорти дорожчатимуть меншими темпами, оскільки прибутковість виробників на ньому й так достатня», — вважає експерт.
Загалом на цей рік Асоціація постачальників прогнозувала випереджальне зростання вартості трьох груп продуктів — овочів борщового набору, м’яса та хліба. На думку Олексія Дорошенка, поступове збільшення вартості хліба відбуватиметься й наступного року, але темпи зростання будуть уже менші. Оскільки 1 січня 2019 року очікується чергове оновлення розміру «мінімалки», то відбудеться і пов’язане з нею зростання ціни хліба протягом січня—лютого.
Тож найближчим часом неприємний сюрприз від підняття ціни на соціальний хліб відчують найбідніші прошарки населення, для яких зростання вартості дешевого батона навіть на 50 копійок — серйозний удар по гаманцю.