Маленька Михайлинка з Прилук за свої 2,5 року життя добряче натерпілася. Мама Ніна випивала, любила гучні компанії: за її словами, вона «ще не нагулялася». Тож не дивно, що дівчинка влітку 2013-го опинилася у Прилуцькому обласному будинку дитини «Надія».

Хоча у такий заклад не побажаєш потрапити нікому, він все ж виявився рятівним для дівчинки у прямому значенні цього слова. При медичному обстеженні у Михайлинки виявили серйозну недугу: порок серця. Важко сказати, як би склалася доля цієї дитини, якби вона жила з такою патологією навіть у звичайній сім’ї.
— Тепер вона позбулася цієї недуги, — розповіла головний лікар Прилуцького обласного будинку дитини «Надія» Надія Ющенко. — У січні цього року в столичному центрі «Охматдит» їй було зроблено успішну операцію. У Михайлинки після реабілітації зовсім інша життєва перспектива!
І не тільки у плані здоров’я. Ще під час перебування дівчинки у «Надії» до неї мало не щодня став навідуватися її дідусь. Приносив гостинці, спілкувався з рідною кровинкою. Завдяки цьому вона промовила перші слова...
У пана В’ячеслава своя історія. Він довгі роки пропрацював моряком. Можливо, через це й не зміг після смерті дружини приділяти достатньо уваги власній дочці. Ніна часто залишалася у бабусі й дідуся, але ті не змогли дати їй раду. Дівчина, користуючись тривалою відсутністю батька, потрапила під вплив вулиці, не ночувала вдома. І тепер повіялася з Прилук світ за очі — «за враженнями».
Пан В’ячеслав доклав чимало зусиль, щоб здолати бюрократичні перепони і забрати внучку додому. У вересні минулого року Прилуцький міськрайонний суд заочним рішенням позбавив Ніну батьківських прав стосовно її малолітньої дочки і призначив опікуна.
— Радує, що дідусь — дуже відповідальна людина, — розповіла нам начальник служби у справах дітей міської ради Людмила Кулій. — Він добився, щоб дівчинка виховувалася у родині: з ним та його дружиною. Ми сподіваємося, що Ніна, незважаючи на життєві помилки, все ж таки пригорне дочку. Їй ще не пізно повернутися до виконання материнських обов’язків... Була б її воля!
 
Чернігівська область.