У ці дні ми стали свідками історичної події — Константинопольський патріарх прийняв рішення про надання Томосу Україні. Про це в Стамбулі під час проведення триденного Архієрейського собору Константинопольської церкви, на який прибули понад сто єпископів з усього світу, повідомив митрополит Еммануїл Галльський.

«Звичайно, сьогодні головним питанням була Україна та автокефалія Української церкви. Можу запевнити, що патріарх Варфоломій повідомив патріарха Кирила, що він уже ухвалив це рішення і не змінюватиме його, і рухатиметься далі до його імплементації», — сказав він. Патріарх Московський Кирило відвідав Фанар перед початком собору, але, судячи з рішень очільника Константинопольської церкви, яку за статусом називають першою серед перших, йому не вдалося переконати патріарха Варфоломія і перешкодити Україні отримати Томос.
Тепер після консультацій з єпископами патріарх Варфоломій визначить термін надання Томосу Києву.
Історичну подію прокоментував Президент України Петро ПОРОШЕНКО:
«Судячи, до речі, з учорашнього рішення Вселенського патріархату, і Господь з нами, бо вчора було прийнято рішення про право Вселенського патріархату без урахування думки Москви надавати всім державам, і в першу чергу Україні, право на створення Помісної соборної православної української церкви». Глава держави зауважив, що процес був розпочатий три роки тому і став публічним у квітні після звернення Президента і підтримки цього звернення Верховною Радою, обласними радами, а також після звернення ієрархів православних церков до його Всесвятості Вселенського патріарха.
Петро Порошенко наголосив, що незалежна православна церква є одним із важливих елементів незалежної держави.
У зв’язку з рішення Константинопольської церкви очікується різка реакція Московської та Сербської церков. Утім, Вселенський патріарх Варфоломій на зустрічі з Московським патріархом у відповідь на погрози «розколом усього право-слав’я» через Томос для Української церкви сказав: «Ми не погрожуємо і не сприймаємо погроз. Боїмося лише Бога».
Як повідомляє прес-секретар УПЦ Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря), Московський патріарх наполягав на тому, що Україна перебуває в його юрисдикції і будь-які зміни неприпустимі. 1 вересня у своїй промові на Синаксисі (збори всіх верховних архієреїв Константинопольської Православної церкви, на яких розглядаються нагальні та найважливіші питання) патріарх Варфоломій публічно заперечив, що юрисдикція над Київською митрополією комусь передавалася канонічним шляхом. 3 вересня було продовжено обговорення проблем української автокефалії. За повідомленням архієпископа Євстратія (Зорі) на його сторінці у Фейсбуці, ключові міркування патріарха Варфоломія з цього питання такі:
1. Перенесення місця перебування митрополитів Київських на початку XIV століття до Москви відбулося без благословення Матері-Церкви Константинопольської і побожний український народ не раз робив кроки до виходу з-під влади Москви.
2. Патріархат у Москві був проголошений без включення до нього Київської митрополії.
3. Лист 1686 року був наданий під тиском і через обставини, і в ньому йшлося лише про надання дозволу (вжите англійське слово «ліцензія») Московському патріарху посвідчувати Київського митрополита. Але цей митрополит мав і надалі визнавати Вселенського патріарха як свого главу і перебувати в його юрисдикції, про що мало свідчити згадування імені Вселенського патріарха за богослужінням. Ці умови не були дотримані.
4. Жодних інших документів, які б свідчили про «повну передачу» Київської митрополії в юрисдикцію Московського патріархату, не відомо.
5. Канон I Вселенського собору зобов’язує патріархів не поширювати свої права поза межі своєї юрисдикції.
«Все почалося на початку XIV століття, коли престол Київської митрополії було перенесено без канонічного дозволу Матері-Церкви до Москви. І з того часу з боку наших київських братів продовжувалися невтомні зусилля здобути незалежність від церковного контролю з боку Московського центру. Справді, упертість Московського патріархату стала причиною розколу, від якого досі страждає народ України», — наголосив у своїй промові на Синаксисі Варфоломій I.
За його словами, розгляд питання автокефалії Української церкви з огляду на священні канони, не сприймає жодного втручання з боку Московського патріархату, оскільки це не його юрисдикція. Київська митрополія, наголосив вкотре патріарх Варфоломій, «залишається постійно і безперервно у канонічній залежності від Константинопольської Церкви-Матері».
Він, акцентуючи на тому, що Церква-Мати ніколи не поступалася канонічними правами над Україною, зазначив, що Вселенський патріархат узяв на себе ініціативу та відповідальність розв’язати проблему розколу в українському православ’ї, створену Російською церквою.
Синод Вселенського патріархату, на якому може бути підписаний Томос про автокефалію, відбудеться на початку жовтня. За словами архієпископа Євстратія (Зорі), далі на цій підставі має бути скликаний собор українських ієрархів і в присутності представника Вселенського патріарха вони оберуть предстоятеля єдиної Української церкви.
«Найімовірніше, отримання Томосу буде в Україні. Чи Вселенський патріарх особисто, чи через свого уповноваженого представника передасть цей Томос і він буде урочисто проголошений. Я думаю, що це буде в Софії Київській», — каже Євстратій (Зоря). І додає, що без України Російська церква буде не церквою-імперією, а просто однією з великих церков. Адже майже 40% світової мережі РПЦ — саме в Україні. «Українська церква з часом буде за масштабами рівна РПЦ, а може й трохи більша, ніж російська церква» — зазначає архі-єпископ.

Світлана ЧОРНА.