Минулої суботи в Харкові було створено громадський союз «Український фронт». У заході, крім представників Партії регіонів із 20 областей України, взяли участь члени Комуністичної партії та посланці низки громадських організацій, а також народні депутати.

Серед найперших вимог «Українського фронту» — звільнення всіх зайнятих адміністративних будинків і установ, вулиць і площ без будь-яких умов. Виконати цю вимогу необхідно найближчим часом шляхом переговірного процесу із владою й опозицією. Серед інших важливих ідей зібрання варто відзначити також ініціативи про проведення референдуму з питань скасування депутатської недоторканності, скорочення кількості народних депутатів, а також всеукраїнське обговорення питання про федеративний устрій України. При «Українському фронті» створюється «Народна гвардія», яка планує зайнятися «питаннями охорони та наведення порядку». Формуватися вона буде з воїнів-афганців, представників козацтва, спортивних клубів, а також усіх охочих.

Символом громадського союзу «Український фронт» обрано Георгіївську стрічку.

Голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін підкреслив, що створений союз повинен стати учасником процесу врегулювання політичної кризи в країні разом із владою, опозицією та представниками Євромайдану. «Терпіння наше не безмежне: коли ми зрозуміємо, що мирний спосіб наведення порядку вичерпано, ми, керуючись Конституцією і законами, робитимемо це по-іншому», — сказав він.

«Ми готові зібрати тисячі прихильників і звільнити Полтаву, Суми і багато інших регіонів від незаконного захоплення адміністративних будинків», — заявив харківський міський голова Геннадій Кернес.

Характерним для зібрання став і виступ керівника Харківської обласної організації Союзу ветеранів Афганістану Володимира Рижкова.

— Ветерани афганської війни глибоко стурбовані хвилею агресії, що охопила країну останнім часом. Необхідно зупинитися. Знайти будь-який компроміс для створення держави, де правитимуть мир, спокій і взаєморозуміння. Ми всі громадяни однієї країни, яка має велику історію, і ми переконані, що в нашої країни — велике майбутнє, — сказав Володимир Рижков.

 

Харків.