8 вересня Перший заступник Голови Верховної Ради України, Уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко, голова парламентської делегації України в ОБСЄ Артур Герасимов та голова парламентської делегації України у ПА НАТО Ірина Фріз перебували з робочим візитом на Донбасі.

Ірина Фріз, полковник Вадим Дорофеєнко та Ірина Геращенко під час ознайомлення з роботою 143-го центру розмінування ГУ оперативного забезпечення ЗСУ.

Фото зі сторінки Ірини Геращенко у Фейсбуці.

Під час робочого візиту на Донбас парламентарії зустрілись із командуванням та особовим складом 92-ї та 72-ї ОМБр ЗСУ, обговорили безпекову та гуманітарну ситуацію на сході України та ознайомились із пошуком і ексгумацією загиблих на Донбасі.

Особливої уваги в ході візиту було надано проблемі очищення території Донецької та Луганської областей від мін та вибухонебезпечних предметів з огляду на те, що ряд важливих об’єктів можуть бути відновлені лише  після розмінування територій.

У ході візиту парламентарі ознайомились із проведенням робіт із розмінування саперів Міністерства оборони України (143-й центр розмінування ГУ оперативного забезпечення ЗСУ), які працюють на першій лінії, та представників служби надзвичайних ситуацій Міністерства внутрішній справ України, які працюють на другій лінії поблизу населеного пункту Новолуганське, Бахмутського району Донецької області. Задля проведення ремонтно-відновлювальних робіт каналізаційного колектора в населеному пункті Новолуганське сапери мають оглянути територію на наявність мін та знешкодити вибухонебезпечні предмети.

«Проблема розмінування є ключовим гуманітарним викликом для Донбасу. Рівень забруднення території дуже високий — понад 7 тис   кв. кілометрів підконтрольної території Луганської та Донецької областей потребують перевірки на наявність мін та вибухонебезпечних предметів», — повідомила І. Геращенко.

Ірина Геращенко та представники Комітету з питань національної безпеки і оборони Артур Герасимов та Ірина Фріз обговорили із саперами особливості нового законопроекту про гуманітарне розмінування, який в найближчі дні буде зареєстрований у парламенті.

Парламентарії поінформували саперів про особливості зазначеного законопроекту, який передбачає створення окремої структури, що координуватиме проведення робіт із розмінування.

Законопроект визначає чіткі стандарти у цій сфері, передбачає посилення соціальних гарантій для саперів, запроваджує механізм співпраці із приватними та міжнародними компаніями у сфері розмінування та уповноважує місцеву владу відповідально ставитися до маркування всіх небезпечних місць і територій забруднених мінами та вибухонебезпечними предметами.

Ірина Геращенко також висловила переконання, що ухвалення законопроекту про гуманітарне розмінування сприятиме активізації співпраці із міжнародними партнерами України щодо отримання нового обладнання для розмінування. Під час робочого візиту парламентарі також ознайомились із системою блокування ворожого теле- і радіомовлення у Донецькій та Луганській областях, зокрема, ознайомились із проектом з придушення ворожого мовлення «Серпанок».

На тимчасово окупованій території Донецької області представники незаконних збройних формувань посилили роботу Донецької телевежі, внаслідок чого в прифронтових населених пунктах підконтрольній уряду території України транслювалися майже 20 телевізійних каналів та радіостанцій, діяльність яких спрямовувалася на розпалювання національної ворожнечі та ненависті, неповаги до державного суверенітету та територіальної цілісності України.

«Завдяки напрацюванням військовослужбовців ЗСУ та волонтерів створено систему «Серпанок», яка вже покриває 180 населених пунктів поблизу лінії зіткнення та блокує трансляцію ворожого теле- та радіомовлення. Це дуже важливий крок в умовах інформаційної війни», — поінформувала І. Геращенко.

Під час спілкування із військовослужбовцями ЗСУ та місцевими жителями було обговорено необхідність більш активної протидії антидержавній пропаганді, яку в інформаційній війні використовують і деякі українські мовники. Зокрема, військові вважають, що держава, відповідні структури, зокрема, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, профільний комітет Верховної Ради України і Міністерство інформаційної політики повинні більш жорстко реагувати на всі факти розпалювання ворожнечі і ненависті, неповаги до територіальної цілісності і суверенітету України.

Також в ході робочого візиту парламентарі зустрілись із керівником пошукової групи цивільно-військового співробітництва, підполковником Юрієм Іващенком та обговорили роботу із пошуку зниклих безвісти.
Ю. Іващенко повідомив, що нині пошукова група відпрацьовує ділянки на місцевостях, де раніше відбувалися бойові дії, також досліджують цвинтарі в населених пунктах, які раніше перебували під контролем незаконних збройних формувань. Керівник пошукової групи поінформував, що на цвинтарях є десятки могил, де зазначена лише обмежена інформація про приблизний час поховання та орієнтовні дані загиблого.

«Очевидно, що всі ці могили потребують серйозного дослідження, ексгумації, експертизи ДНК», — повідомила І. Геращенко.

Ірина Геращенко висловила сподівання, що Кабінет Міністрів України на виконання Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» (2505-VIII від 12.07.2018) пришвидшить роботу по створенню Комісії з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин — постійно діючого консультативно-дорадчого органу при Кабінеті Міністрів України, що дозволить долучати до роботи із пошуку зниклих безвісти представників міжнародних гуманітарних місій, зокрема, Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Народні депутати України взяли участь в урочистостях з нагоди 240-річчя із дня заснування міста Авдіївка та привітали мешканців міста з ювілейною датою. Ірина Геращенко нагородила почесними відзнаками Верховної Ради України та передала подарунки від українських книжкових видавництв працівникам соціальної сфери в Авдіївці.

Також в ході поїздки, в рамках благодійної акції, ініційованої головою Держкомтелерадіо О. Наливайком, «Бібліотечка для Донбасу», Ірина Геращенко передала військовим та навчальним закладам Авдіївки книжки української та зарубіжної літератури від найкращих українських видавництв.

Пропозиції

Законопроект про гуманітарне розмінування передбачає створення окремої структури, яка координуватиме проведення робіт із розмінування.

Факт

* На першій лінії працює 143 центри розмінування ГУ оперативного забезпечення ЗСУ.
* Понад 7 тис. кв. кілометрів підконтрольної території Луганської та Донецької областей потребують перевірки на наявність мін та вибухонебезпечних предметів.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.