Минулих вихідних Київський палац дітей та юнацтва (КПДЮ) запросив своїх потенційних вихованців разом з батьками на вернісаж під назвою «Дізнавайся! Обирай! Навчайся!» Попри дощову погоду, зібралося чимало охочих подивитися на роботи гуртківців та їхніх керівників, послухати виступи створених на базі КПДЮ творчих колективів.

Старшокласників записують у гуртки природничого спрямування.

Фото прес-служби КПДЮ.

Відвідати вернісаж закликав казковий персонаж, вбраний у класичний чорний костюм з веселим комірцем із чорно-білих клавіш. «Я — Рояль, король музичної країни!» — відрекомендувався він. При ближчому знайомстві монарх виявився викладачем театрального гуртка «Ігрова майстерня» Олександром Адаменком. «Король роялів» — ще студент, навчається на історичному факультеті у НПУ імені М. П. Драгоманова. Каже, що робота в позашкільному закладі — чудова педагогічна практика.
Можливості палацу були представлені на 11 локаціях — зокрема, туристичній, театральній, інженерно-технічній, авіаційній, спортивній, художньої творчості. Тут-таки записували охочих відвідувати профільні гуртки чи спецкурси.
— Останнім часом популярні гуртки природничого спрямування та інженерно-технічні, — розповідає директор КПДЮ Оксана Добровольська. — Сьогодні ми відкриваємо нову інженерно-технічну лабораторію та три нові комп’ютерні класи. Загалом у нас працює понад півтисячі гуртків.
Стати мудрішими і врівноваженішими школярам допоможуть заняття у гуртках з психології та філософії. Тут діти вивчатимуть основи психологічного захисту, етику з естетикою і за бажанням опанують ораторське мистецтво. У гуртках інженерно-технічного спрямування навчають авто- і судномоделюванню, конструюванню транспортної техніки, приладів радіоелектроніки. Програмування, комп’ютерної графіки та 3D-моделювання, керування квадрокоптерами навчають у гуртках з електроніки й інформатики. Майбутні авіатори у КПДЮ складають моделі літальних апаратів, отримують штурманську і парашутну підготовку.
Кролик та морська свинка з живого куточка КПДЮ і навіть вирощені у пробірках рослини «агітували» поглиблено вивчати біологію та зоологію. Семирічна Іра, яку мама привела записатися на гурток, зачаровано розглядала зібраних у пластиковий короб величезних мадагаскарських тарганів.
— Правда, симпатичні? — звертаюся до дівчинки.
— Зовсім ні. Просто цікаві комахи, — констатувала юна дослідниця.
«Знаєте, у кожного з них свій характер, — вступилася за тарганів керівник гуртка Світлана Мелешкіна. — Більше того, вони впізнають знайомих людей. Не шиплять на них, уявляєте?»
Рекламні проспекти гуртка «Молекулярна біологія» рясніли розумними науковими термінами. Вочевидь, саме тут готують майбутніх Нобелівських лауреатів. Уже в дитинстві завдяки гуртку вони мають дізнатися про основні методи, які застосовуються в сучасній біотехнології, молекулярній біології та генетичній інженерії, вміти «власноруч виділити ДНК та провести електрофорез, виміряти концентрацію білка за допомогою спектрофотометра і провести полімеразну ланцюгову реакцію...» 
Одне слово, кожен з дітей міг знайти собі гурток на свій смак, щоб цікаво і з користю проводити вільний час, а згодом — свідомо обрати професію. До речі, тут готують і майбутніх журналістів — в інформаційно-творчому агентстві «ЮН-ПРЕС».