Сєверодонецьк:

На Луганщині до обласної влади звернулася колишній медик батальйону «Айдар» Катерина Стандартюк. Жінка страждає на розсіяний склероз, і для стабілізації здоров’я їй необхідний препарат Окревус. Одна його ампула коштує понад 200 тис. гривень, а їх на сьогодні потрібно шість. Таких коштів, зрозуміло, родина не має, а через те, що ліки не внесені до переліку препаратів, які можна купувати за бюджетні кошти, місцева влада також не може їх придбати.
Це питання було обговорено на нараді з питань підтримки учасників АТО та членів їх сімей. Заступник голови ОДА Юрій Клименко запевнив, що ця проблема не залишиться поза увагою: «Ми використовуватимемо всі варіанти: офіційні листи до уряду, медичне обстеження, соціальні акції. Людину необхідно рятувати».
Окрім цього, під час наради порушено питання щодо пільгових рецептів для учасників бойових дій. Річ у тім, що розподіл коштів для них відбувається разом з іншими категоріями населення. Тому деяким громадянам грошей на лікування не вистачає. Тож запропоновано виділити учасників АТО в окрему категорію населення для отримання власного фінансування. З цією пропозицією Луганська ОДА має намір звернутися до уряду.
На нараді також було розглянуто медобслуговування учасників АТО. За останні два роки по медичну допомогу звернулися 2 685 осіб, з яких понад 370 колишніх військових перебували на стаціонарному лікуванні. Навесні цього року в Рубіжному відкрився Центр відновлювального лікування та реабілітації ветеранів війни, створений на базі Луганського обласного наркологічного диспансеру.
Сьогодні на обліку соціального захисту населення перебувають 7 150 учасників бойових дій. У цьому році чотирьом особам для покращення житлових умов надана грошова компенсація в розмірі 1902,72 тис. гривень. На початку вересня проведено розрахунок такої допомоги 326 учасникам бойових дій. Також 478 військовим затверджені проекти щодо виділення земельних ділянок.