Унаслідок залізничної аварії поблизу села Леніне Красноармійського району, на перегоні Удачне—Межова, зійшла з рейок 21 цистерна з пропан-бутаном. Пригода сталася в неділю о 6.15. Перекинуті цистерни загорілися, а дві з них вибухнули. Загалом потяг складався із 62 цистерн. У неділю Головне управління ДСНС у Донецькій області повідомляло, що для упередження імовірної загрози під час вибухів 250 мешканців Леніного, розташованого на відстані один кілометр від осередку пожежі, тимчасово відселили на протилежний бік населеного пункту. Щоб переконати людей, психологи-рятувальники пройшли по дворах і поговорили з господарями.

А от у районній державній адміністрації факт відселення не підтвердили. «Ми підігнали чотири автобуси, щоб вивозити мешканців, але люди відмовилися залишати будинки. Можливо, тому що після роз’яснення побачили, що загрози для них немає. Зараз усе спокійно, паніки не було, всі питання вирішувалися в робочому порядку», — розповів «Голосу України» перший заступник голови райдержадміністрації Володимир Богославський.

У районі запевняють, що село не зазнало жодних матеріальних збитків. Найбільшим «наслідком» катастрофи став тритонний уламок вагона, який упав на город літньої мешканки села — за 300 метрів від місця вибуху. Ще два аналогічні уламки знайшли в посадці неподалік. Наслідки такого падіння могли би бути трагічними, якби металеві шматки потрапили до будинків, та на цей раз обійшлося.

У ліквідації аварії брали участь 16 одиниць пожежної техніки, 12 пожежних поїздів Донецької, Придніпровської та Південної залізниць, 4 відновні поїзди Укр-залізниці, а також підрозділи рятувальників Донецької і Дніпропетровської областей. Загиблих і потерпілих немає, рух залізничного транспорту був тимчасово організований через Павлоград Дніпропетровської області. Ліквідувати пожежу вдалося о 18.20 в неділю — через дванадцять годин після аварії. Уранці в понеділок тривали аварійно-відновні роботи.

Державна екологічна інспекція в Донецькій області заявила, що, за результатами проб, відібраних у районі залізничної аварії, негативного впливу на навколишнє середовище чи мешканців найближчих сіл не встановлено. Розсіювання газу відбувалося шляхом розпилювання води, а місце розливу пожежники покрили піною.

«Проби ґрунту були відібрані в неділю о 10.20. Також підрозділи санітарно-епідеміологічної служби здійснювали вимірювання забруднюючих речовин. Перевищень не встановлено», — запевнив заступник начальника Державної екологічної інспекції в Донецькій області Костянтин Свєтов.

Дані про надзвичайну подію занесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань із попередньою кваліфікацією: «порушення правил безпеки руху чи експлуатації залізничного, водного чи повітряного транспорту». Перебіг досудового розслідування перебуває на контролі прокуратури. Після огляду місця пригоди з урахуванням отриманої інформації буде вирішене питання про призначення необхідних експертних досліджень для з’ясування причин аварії, повідомили в прес-службі прокуратури області. Причину сходження вагонів встановлюють.

Умисне підпалення — а цю версію озвучили місцеві ЗМІ, начальник Головного управління ДСНС України в Донецькій області Микола Ільченко вважає малоймовірним. «Мені здається, це малоймовірно, а якщо чесно — взагалі неможливо», — переконаний начальник управління. За його словами, вміст цистерн перебував під тиском, і відкрити люки не так просто.

Через аварію змінили свій маршрут 17 пасажирських поїздів. У прес-службі Донецької залізниці запевняють, що це не позначилося на графіку руху і що потяги прибувають вчасно. Суму завданих пожежею збитків залізничники не оприлюднили.

Донецька область.

Боротьба з вогнем тривала 12 годин.

Фото надане Головним управлінням ДСНС України в Донецькій області.