Терпець уривається, або Якщо пошта не запрацює, люди погрожують перекрити державну трасу

Ми вже повідомляли, що експеримент «Укрпошти» збурив Волинь і Чернігівщину. Попри вимогу Президента України не закривати поштові відділення керівники відомства продовжують «реформувати» інституцію з ще більшим завзяттям. Тепер повстала    Кіровоградщина.
Жителі Бобринця, районного центру на Кіровоградщині, погрожують перекрити державну трасу Н-14 Кропивницький — Миколаїв, але не через якість доріг (як це роблять мешканці Миколаївської області), а через критичний стан доставки газет та іншої кореспонденції «Укрпоштою».

Щоденно до редакції районної газети «Честь хлібороба» масово надходять скарги на безлад у місцевому відділенні «Укрпошти», адже вже кілька місяців пошту в Бобринці фактично не розносять. Охочі її отримати мають вистояти чергу і, якщо пощастить, забрати передплачене видання чи листа у відділенні поштового зв’язку в райцентрі. Селянам — ще гірше, бо не кожен може поїхати по газету в Бобринець. І це при тому, що з весни нинішнього року «Укрпошта» істотно підвищила тарифи на доставку газет, а з січня 2019-го розцінки планує ще збільшити.

«На бобринецькій пошті нині чи то повна розруха, чи то дерибан — незрозуміло. Нам ціле літо не приносили ні районку, яку ми охоче передплачуємо, ні інші газети та журнали, за які заплатили гроші.

Фактично поштовики обкрадають людей і редакції газет. Ситуація на пошті з кожним днем гіршає. На нашій вулиці люди налаштовані агресивно, бо з нас відверто знущаються. Звертаємося до високих чиновників і до ділків: досить руйнувати те, що ви не будували! Ми, а також жителі інших вулиць, збираємося навіть перекривати державну трасу Кропивницький — Миколаїв, щоб у верхах нарешті зрозуміли, що пошту знищувати не можна, вона потрібна людям», — скаржаться розгнівані бобринецькі передплатники.

«Сьогодні на власні очі побачила, який безлад панує в Бобринецькому відділенні «Укрпошти», — каже заступник голови Бобринецької райдержадміністрації Людмила Сопільняк. — На жаль, на наші звернення ніхто не реагує, хоча без пошти життя такого сільського району, як наш, уявити важко. Щоб забрати газету, яку поштовики мають доставляти за вказаною адресою, у коридорі відділення юрмляться люди, котрі діляться своїм гнівом. Тут гори примірників недоставленої читачам районної газети «Честь хлібороба», інших видань, які вже так злежалися, що аж пожовкли. А це ж теж праця людей і недоставлені новини, статті, поздоровлення, які перетворюються на макулатуру. Поруч — купа нерознесених листів, платіжних повідомлень за газ...

Окрім того, не всі, хто знайшов час прийти на пошту, щоб забрати свою кореспонденцію, можуть це зробити. Наприклад, 11 вересня газету, за яку я заплатила 200 гривень (в т. ч. — за її доставку), мені так і не видали, хоча у світ газета вийшла вчасно.

У відділенні кажуть, що не вистачає чотирьох листонош. Сьогодні в кожній сфері є безліч проблем, але ж і на районному, і на обласному рівнях їх намагаються долати. Вдвічі образливіше і від хамського ставлення керівника відділення до людей, які «Укрпошті» все-таки намагаються довіряти», — розповідає Людмила Сопільняк.

Тим часом за цей рік лише на оформленні передплати та доставці (про якість якої йдеться вище) газети «Честь хлібороба» «Укрпошта» заробила 175 тис. грн. І, незважаючи на істотне подорожчання паперу, інші газетярські труднощі, колектив жодного разу не зірвав випуск газети, видання вчасно доставляється на сортувальну дільницю поштовиків.

Головний редактор ТОВ «Бобринецьке РВО «Новий день» (видавець «Честі хлібороба») Ігор Леус постійно стукає у високі владні кабінети, щоб нинішні «ефективні» менеджери припинили дерибан «Укрпошти» і повернули її до нормальної роботи.

Принаймні, щоб почали належним чином виконувати одну зі своїх основних функцій — доставку періодики. Бобринецькі газетярі писали листи і до прем’єра В. Гройсмана, і до глави парламенту А. Парубія, і до різних міністрів, неодноразово зустрічалися безпосередньо з керівництвом «Укрпошти» в Києві. Але вже втратили віру, бо переконані — схоже, ніхто з них про простих людей думати не збирається.

Вл. інф.

Кіровоградська область.

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.