У зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму в Україні з 1 грудня 2018 року буде проведено перерахунок пенсій. Про це заявила начальник відділу з питань призначення пенсій Пенсійного фонду України Галина Мастюгіна, передає Укрінформ.
«Сьогодні скажу єдине: що з 1 грудня вже буде проведений перерахунок у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму. І такий прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, становитиме 1497 грн», — зазначила Галина Мастюгіна. Окрім цього, додала вона, для перерахунку пенсії встановлюються ще їхні мінімальні розміри.
«Наприклад, особи, які досягли 65-річного віку, і жінки, які мають 30 років, а чоловіки 35 років страхового стажу, забезпечуються мінімальною пенсією в розмірі 40 відсотків мінімальної заробітної плати. Тобто в 2019-му зміниться мінімальна заробітна плата, пенсії також перераховуватимуться 65-річним особам», — пояснила посадовець.
У проекті державного бюджету на 2019 рік, який Кабінет Міністрів подав до Верховної Ради, закладено дворазове підвищення мінімальної пенсії. Про це йдеться у проекті закону № 9000. Зокрема, пропонується встановити прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність: з 1 липня — 1564 грн, з 1 грудня — 1638 грн.
Водночас у проекті бюджету пропонується заморозити зарплати держслужбовцям на рівні 2018 року.