Чернігівщину продовжує тіпати реформа пошти, започаткована генеральною дирекцією «Укрпошти» у вигляді пілотного проекту «Пересувне відділення». Цього разу до обласного центру заспокоювати невдоволених сіверян, які не розуміють свого щастя у вигляді закриття стаціонарних поштових відділень із заміною їх на пересувні лавки, приїхав генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський. Чергове засідання робочої групи, створеної обласними адміністрацією та радою, практично перетворилося на мітинг.

Засідання робочої групи в облозі протестувальників.

Фото надано прес-службою Чернігівської обласної ради.

«Нові листоноші, пересувні відділення приїжджають, коли їм зручно. Розпоряджаються приміщенням, за яке я відповідаю, — говорила, наприклад, представниця Плисківської об’єднаної територіальної громади. — Залишають значні суми пенсій, які місцева листоноша вимушена розносити чи не серед ночі».
Такі приклади можна нав’язувати, як буйну цибулю у вінок. Криком кричать про знищення друкованих ЗМІ редакторки талалаївської і семенівської районних газет Олександра Гостра та Катерина Дика, гостро виступає проти реформи Асоціація регіональних ЗМІ.
Проте генеральний директор ПАТ «Укрпошта» Ігор Смілянський стояв на своєму із впертістю, гідною кращого застосування. Так, на факти падіння накладів районних газет він уже не радив, як писати, щоб газети були цікавими, а просто сказав, що від часу впровадження реформи пройшло мало часу, і падіння накладів не може бути з нею пов’язане. Ба, більше — нова новела від керівника пошти вразила слухачів: «Листоноші на місцях часто самі саботують передплату: не передають передплатні картки, вводять в оману читачів».
А взагалі пан Смілянський каже, що тільки 25 відсотків листонош хочуть замість 3,5 тисячі отримувати шість тисяч — певно, ліниві люди за логікою гендиректора. А про те, що за тими шістьма тисячами треба їздити на роботу за десятки, а то й більше кілометрів, він чомусь не сказав... Адже звільненим листоношам, наприклад, Коропського району, пропонували їздити на роботу у Ріпкинський район — а це майже сто кілометрів.
Відкинув І. Смілянський і закиди щодо невчасної доставки пенсій — мовляв, то Пенсійний фонд невчасно перераховує гроші.
Від об’єднаних територіальних громад Чернігівщини Ігор Смілянський отримав 39 пропозицій щодо виправлення ситуації — більшість з них він з ходу визнав неконструктивними. Справді, йому ж у Києві краще видно, як треба працювати пошті у Комарівці чи Радулі... Погодився тільки звернутися до уряду по фінансову допомогу «Укрпошті», щоб врятувати її від наслідків започаткованої ним же реформи. Ну, просити гроші і витрачати їх всі вміють — он і «Укрпошта» наприкінці минулого року отримала півмільярда на покриття збитків і бадьоро їх дирекція використала.
Одна з політичних сил привезла на засідання робочої групи в обласну раду тисячі підписів мешканців області проти поштової реформи і кілька десятків звільнених листонош та своїх активістів. Вони тримали в облозі учасників засідання, створюючи партії піар і викликаючи недовіру до центральної влади, яка не може зупинити очевидне нищення села і друкованих ЗМІ.
Наразі основні вимоги територіальних органів влади можна звести до таких пунктів:
— роботу пересувних поштових відділень запроваджувати лише в населених пунктах з чисельністю менше 1000 жителів (пропозиція «Укрпошти» — менше 2000 мешканців, а це може знизити кількість населених пунктів, де не працюватимуть поштові відділення, майже на 90 відсотків);
— стаціонарні поштові відділення залишити в усіх центрах ОТГ області;
— призупинити реалізацію проекту «Сільське відділення» на території прикордонних районів аналогічно відтермінуванню відключення аналогового телебачення на прикордонних територіях;
— цей проект впроваджувати поетапно, щоб кожен із етапів охоплював не більше трьох районів;
— забезпечити обов’язкове узгодження графіків роботи пересувних відділень з органами місцевого самоврядування та неухильно його дотримуватись.

Чернігівська область.