У моїх батьків був шматок землі, на якому вони звели будинок та прожили все своє життя. З ними разом мешкала моя рідна сестра та її чоловік. Згодом вони побудували власний дім на цій же ділянці. Декілька років тому мої батьки померли, і єдиними власниками землі залишилася сестра з чоловіком. Я зверталася до суду щодо отримання частини спадщини, однак мені відмовили, бо я пропустила строк на отримання спадку. Моя сестра нікуди не зверталася, однак повноправно проживала на батьківській землі. Не так давно сестра і її чоловік померли, і земля з нерухомістю залишилися нічийними. Чи маю я право на цю землю, оскільки я єдина жива донька моїх батьків, а інших родичів ні мої батьки, ні моя сестра не мають?
Олена М.
Хуст
Закарпатської області.
Відповідно до загального правила, передбаченого ст. 1270 Цивільного кодексу України (ЦКУ), для прийняття спадщини надається строк у шість місяців з дня смерті спадкодавця. Однак спадкоємець, який постійно проживає разом зі спадкодавцем на момент його смерті, автоматично приймає спадщину, якщо не відмовиться від неї протягом шести місяців (ч. 3 ст. 1268 ЦКУ). Так ваша сестра успадкувала нерухомість батьків після їхньої смерті.
Оскільки сестра не залишила заповіту, ви маєте право успадкувати її майно за законом у порядку черговості. За відсутності спадкоємців першої черги (дітей спадкодавця або одного з подружжя, хто пережив другого) ви, як рідна сестра, маєте право на спадкування цього майна. Обов’язково потрібно прийняти спадщину протягом шести місяців після смерті сестри. Для цього треба подати заяву до нотаріуса про прийняття спадщини за місцем її розташування. Відповідно до ст. 1298 ЦКУ спадкоємець, який прийняв у спадок нерухоме майно, зобов’язаний до кінця спливу шести місяців звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно. У разі якщо цей строк був пропущений, необхідно звернутися з позовом до суду та довести поважність причин, з яких був порушений строк. В цьому випадку суд може надати додатковий час для прийняття та отримання свідоцтва про право на спадщину. За інших обставин вважатиметься, що ви не прийняли спадок.
У разі відсутності спадкоємців інших черг орган місцевого самоврядування після спливу одного року з дня смерті спадкодавця зобов’язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою (ніким не прийнятою). Тобто все майно перейде у власність територіальної громади.
Антон Галь, юрист.