Імплементація Закону України «Про ринок електричної енергії», прийнятого минулого року, наближається до завершення. Перший етап реформи розпочнеться в енергозбутовому секторі країни 1 грудня цього року. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у серпні 2017 року видала ДП «НАЕК «Енергоатом» ліцензію на постачання електроенергії. Рівненська АЕС, як відокремлений підрозділ компанії, одна з перших розпочала підготовку до роботи в умовах нової моделі ринку електричної енергії.

Закон передбачає, що з 1 липня 2019 року почне роботу новий ринок електроенергії, який включатиме: балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг, ринок «на добу вперед», внутрішньодобовий ринок і ринок двосторонніх договорів. Тож першочерговим кроком ДП «НАЕК «Енергоатом» було створення нового відокремленого підрозділу «Енергоатом-Трейдинг» (ВП «ЕАТ») під керівництвом генерального директора Сергія Бедіна. ЕАТ створено для роботи в умовах нової моделі енергоринку, він відповідатиме за реалізацію електричної енергії й отримання прибутку.
Крім того, на АЕС України створюються відділи збуту. Традиційно Рівненська АЕС — першопроходець, сьогодні на електростанції функціонує відділ збуту, який очолює Олександр Адамович (на знімку) і який входить до структури цеху теплових та підземних комунікацій.

«Відділ збуту РАЕС вивчає оптимальний шлях реалізації нової моделі енергоринку. Для цього спочатку один з об’єктів РАЕС — водозабір у селі Острів Володимирецького району — буде повністю переведено на електропостачання від НАЕК «Енергоатом». Також на електростанції започатковано аналіз погодинного, подобового, місячного та річного планування споживання електроенергії підрозділами. Наразі узагальнюється необхідна кількість електроенергії на потреби РАЕС», — розповів Олександр Адамович.
Рівненською АЕС подано пропозицію щодо створення уніфікованої структури підрозділів збуту на усіх атомних станціях. Також у новоствореному відділі працюють над формуванням електронних баз даних точок обліку, історичних баз даних спожитої електроенергії за межами промислового майданчика РАЕС та розробкою системних програм. Олександр Адамович вважає, що основними плюсами у новій моделі енергоринку для атомної енергетики є руйнування штучних монополій та унеможливлення «ручного» стримування тарифу: «Очікуємо, що нова модель енергоринку вирівняє та стабілізує ситуацію, що склалась з атомною галуззю. Нарешті компанія зможе отримати конкурентоздатний тариф, який дасть змогу профінансувати будівництво нових енергоблоків, провести модернізацію та ремонт обладнання, забезпечити працівників атомної галузі гідними зарплатами, повернувши престижність професії атомника».

Вікторія ЛЕОНОВА, керівник прес-центру Рівненської АЕС.
Фото надано автором.