У Калагарівці, що в Гусятинському районі, відбувся фестиваль «Свято файних мрій». Другий рік поспіль цей родинний захід організовує агрохолдинг «МРІЯ». Цьогоріч тематичний акцент зробили на бджільництві та пасічниках.

На правому березі мальовничого Збруча зібралося чимало людей не лише з Тернопільщини, а й із сусідньої Хмельницької області, де агрохолдинг орендує землі. Тут працював ярмарок меду, діяли майстер-класи тощо. Особливу увагу організатори приділили облаштуванню дитячої зони.

 


«Для нас це не просто свято, а й привід поспілкуватися із нашими пайовиками. Це своєрідна презентація найуспішнішого проекту, яким ми пишаємося, — проекту створення і підтримки кооперативів, — розповів генеральний директор агрохолдингу «МРІЯ» Саймон Чернявський (на знімку). — Наша команда і я віримо, що даючи можливість пайовикам вести власну справу, гідно заробляти, створюючи робочі місця для своїх земляків, ми будуємо надійну основу для подальшого розвитку країни».
До слова, за чотири роки за сприяння і підтримки «МРІЇ» створено і працюють 27 кооперативів різного спрямування: зі збору та переробки молока, обробітку ґрунту та вирощування овочів і ягід, виготовлення круп та борошна. Нині ці кооперативи — надійне джерело доходу для понад тисячі осіб.

«Торік ми розпочали активно підтримувати новий для нас напрям — бджільництво. Разом із пасічниками запустили першу в Україні інтерактивну мапу медоносів. Тут відображені всі медоносні культури, які вирощує «МРІЯ». Також ми надали можливість бджолярам розмістити свої пасіки на наших полях. І цьогоріч на них перебувало понад три сотні пасік. А ще ми допомогли пасічникам об’єднатися в кооперативи та асоціації, посприяли з навчанням та технічним оснащенням, закупівлею вуликів і спеціальних причепів для їх транспортування. Загалом на підтримку бджолярів ми спрямували понад 700 тис. грн», — додав Саймон Чернявський.

Підтвердженням цих слів став подарунковий сертифікат на 94 тис. грн для придбання спеціального причепа для перевезення вуликів, який отримав на святі голова сільськогосподарського кооперативу «Подільський бджоляр» Володимир Петльований. Цей кооператив діє в Городоцькому районі Хмельницької області. Нині він об’єднує 15 пасічників. «Кошти сертифіката реалізовуватимемо в проекті «Кочова пасіка». Наші партнери дуже відповідально ставляться до ведення аграрного бізнесу. Я маю на увазі проблемну тему з протруєнням насіння і обробкою посівів. Якщо з іншими компаніями ми мали чимало проблем і були змушені навіть вдаватися до акцій протесту, то з «МРІЄЮ» все інакше. На діючій інтерактивній карті є інформація про те, де вони обробляють поля і чим», — зазначив Володимир Петльований.

Загалом щороку агрохолдинг спрямовує понад 20 млн грн на благодійну програму для розвитку сіл, на території яких працює. Ці кошти йдуть на ремонт дитсадків і шкіл, будівництво храмів, освітлення вулиць тощо.
Гастрономічною окрасою свята став символічний величезний медівник, яким смакували усі гості фестивалю.

Фото автора.