Саме так означив життєвий шлях великого українця канадський прем’єр-міністр Стівен Гарпер, прочитавши англомовну книжку про Петра Яцика «Leaving Home» авторства Джона Лоуренса Рейнольдса.

Нині ж завдяки перекладу Михайла Сороки — відомого журналіста, редактора, особистого друга Петра Яцика — англомовний текст видання «Залишаючи рідний дім» доступний і українському читачеві. 25 вересня в актовій залі Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка у присутності дочки видатного мецената Надії Яцик та його онуки відбулася презентація українського перекладу книжки.

 

 

Ім’я одного з найуспішніших українських іммігрантів Канади, бізнесмена і щедрого мецената Петра Яцика добре відоме в Україні. Адже ціле покоління юних українців виросло на загальнонаціональному конкурсі з української мови його імені, котрий Освітня фундація Петра Яцика започаткувала у 2000 році і до 2006-го фінансувала. Цьогоріч він відбувся вже увісімнадцяте. Та це лише дещиця тієї потужної добродійної підтримки українства у світі, яку здійснював Петро Яцик, жертвуючи значні суми від своїх доходів і багатства на розвиток, популяризацію української історії, мови, культури, України загалом.

Життя Петра Яцика справді незвичайне і славетне — це добре видно по книжці, перші 100 сторінок якої він встиг написати сам. Завершувала роботу його дочка Надія разом із популярним канадським письменником Джоном Лоуренсом Рейнольдсом, якому вдалося, за її словами, «схопити характер» батька.

 

На знімку: президент Академії педагогічних наук України Василь Кремень, донька Петра Яцика Іванна і перекладач, заслужений журналіст України та громадський діяч Михайло Сорока під час презентації книги.


Про цей характер невтомного благодійника говорили присутні на презентації Василь Кремень, Володимир Хандогій, Юрій Богаєвський, Ігор Турянський, Василь Осьодло, Володимир Сергійчук, Руслан Кац, перекладач Михайло Сорока.
Український переклад книжки «Залишаючи рідний дім: надзвичайне життя Петра Яцика» видано некомерційним накладом у 500 примірників. Вони будуть розподілені по бібліотеках навчальних закладів.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.