Тема надання правового статусу громадянам інших країн, які воюють на боці України проти російської агресії, знову вийшла не тільки у дискусійну площину, а й на вулицю.
 

Поштовхом став скандал довкола екстрадиції до Росії за запитом ФСБ уродженця Інгушетії Тимура Тумгоєва, який (принаймні так стверджують представники добровольчих об’єднань) є «ворогом Путіна» і воював в одному з добробатів на Донбасі.
Через те минулого тижня активісти-«праворадикали» влаштували біля будівель ГПУ та Верховної Ради акцію протесту, яка переросла у сутички з правоохоронцями...
Цієї ситуації можна було уникнути, якби було прийнято раніше, хоча б у першому читанні, законопроект № 3433, що регламентує надання правового статусу іноземцям та особам без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України, вважає один з його співавторів народний депутат України Ігор Луценко. До речі, законопроект, авторами якого також є народні депутати Андрій Білецький, Олег Петренко, Оксана Корчинська, було зареєстровано у Верховній Раді ще у 2015 році. Можливо, його внесуть у порядок денний наступного пленарного тижня.
Під час круглого столу «Легалізація статусу іноземців-добровольців, що брали участь у відбитті російської агресії в Україні» Ігор Луценко окреслив ідеологію законопроекту: «Якщо ти воював за Україну, то маєш можливість отримати прихисток в Україні. Спочатку посвідку на проживання, а потім — громадянство України. У проекті є чітка заборона видавати добровольців-іноземців, наприклад, РФ...»
Депутат зауважив, що поза правовим статусом сьогодні перебувають ті добровольці, які не увійшли до складу підрозділів ЗСУ, НГУ тощо. Але всі вони повинні мати однакові права і захист.
«Підставою для отримання українського громадянства є подання від ЗСУ, МВС, СБУ, НГУ, де засвідчено, що людина справді воювала на боці України. Або рішення суду, яке встановлює факт участі у бойових діях іноземця. Взагалі у законопроекті ми прописали максимальну кількість варіантів, аби обходити політичні перешкоди», — пояснив Ігор Луценко. Проте навіть прийняття розробленого документа він не вважає остаточною крапкою у вирішенні питання добровольців-іноземців. Каже: це лише перший крок, а попереду — перегляд договірної бази з Росією. Бо ми досі зобов’язані видавати на запит РФ їхніх громадян, яких «за порєбріком» вважають терористами чи злочинцями. «Це лише верхівка тої великої проблеми, яка називається відсутність юридичної війни з Росією», — констатує народний обранець.
За три роки багато що змінилося. Навіть у термінології — АТО закінчилась, почалася ООС. Але варто приймати законопроект № 3433, а далі його вже допрацьовувати.
Основна частина іноземців-добровольців приїхала в Україну 2014-го. Згодом на таких громадян у РФ завели кримінальні справи, і вони змушені були, по суті, нелегально перетинати кордон.
Досі іноземці не можуть служити у НГУ. Наприклад, у батальйоні «Азов», який нині підпорядковується Нацгвардії, таких людей багато.
Учасники круглого столу на підтримку законопроекту        № 3433 — представники патріотичних, ветеранських та волонтерських об’єднань — наголошували на тому, що серед українського добровольчого руху існує «група ризику» — громадяни іноземних держав, які приїхали в Україну, щоб допомогти нам у війні з Росією. Наразі склалося так, що вони можуть бути видані ворогу в будь-який момент. Їх не визнають біженцями, не надають політичного притулку, відмовляють в отриманні громадянства.
За останні роки ситуація змінилася, але не на краще. Нині в’їзд/виїзд громадян РФ відбувається лише за закордонними паспортами. А у більшості добровольців немає тих документів чи термін їх дії закінчився. І через це багатьох можуть депортувати з України.
За словами юристів, у червні цього року КМУ прийняв нову постанову про видачу посвідок на тимчасове проживання. І вона теж не додає оптимізму добровольцям-іноземцям. До того ж нарікали на процедуру розгляду справ спеціальною комісією, яка вирішує питання про надання українського громадянства. Мовляв, для цієї комісії СБУ має підготувати довідку про претендента. Її формулювання найчастіше про те, що особа, яка подає заяву на надання їй українського громадянства, займалася антидержавною діяльністю у країні свого походження, отже, в Україні ця людина може вести таку само діяльність проти вже нашої влади...
Вочевидь, слід очікувати «вуличної підтримки» легалізації статусу добровольців-іноземців. Принаймні на сторінці ГО «Мілітарна Ініціатива» у Фейсбуці з’явився пост:
«02.10.2018 року у Верховній Раді України в порядок денний включено голосування стосовно законопроекту 3433, ми закликаємо всіх підтримати цю ініціативу. Точний час та місце проведення заходу на підтримку законопроекту 3433 буде викладено в анонсі».