Незабаром у Львові відбуватиметься Львівський безпековий форум-2018. 24—26 жовтня сюди прибудуть авторитетні експерти та посадовці, які представлятимуть понад десять країн світу: США, Канаду, Велику Британію, Бельгію, Молдову, Грузію, Литву, Україну, Швецію, Польщу, Німеччину, Чехію. Головна тема форуму — «Економіка війни і війна економік».

Масштабний захід відкриє виступ впливового англійського аналітика, журналіста і публіциста, а тепер старшого наукового співробітника СЕРА (Центр аналізу європейської політики — неурядова дослідницька організація, США) Едварда Лукаса.
«Едвард Лукас — один із найавторитетніших фахівців, які почали усвідомлювати наслідки для Європи російської економічної (точніше, сировинної) експансії ще багато років тому. Він не лише усвідомлював масштаби цієї проблеми, а й попереджав весь цивілізований світ про агресивні наміри Москви», — розповіла співголова Львівського безпекового форуму і заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд.
У 2008-му Едвард Лукас написав книжку «Нова холодна війна. Як Кремль загрожує і Росії, і Заходу», в якій попередив Захід про підступність планів Кремля, зокрема в енергетичній сфері. Це лише нині в Європі та в США щораз більше усвідомлюють підступність пастки, що її готує країнам Євросоюзу Кремль у вигляді газогонів проекту «Північний потік». Власне, це буде темою однієї з панельних дискусій.

Водночас під час форуму обговорюватимуть і такі теми:
Економіка війни чи війна економік
— «Війна за ресурси — як вона змінювалася впродовж історії»;
— «Міжнародні договори як економічне рішення проблем безпеки».

Асиметричні війни 
— «Критична інфра-
структура як вразливість і сила»;
— «Політика стосовно окупованих територій як механізм впливу на агресора».

Будівництво міцної оборони
—  «Оборона як сучасне поняття»;
— «Ефективна модель армії для України».

Майбутнє окупованих територій в Східній Європі — «Шлях свободи чи єдності?»
— «Миротворча місія — рішення чи пастка?»;
— «Стратегія реінтеграції чи деокупації?».

Серед топ-спікерів Львівського безпекового форуму: Река Смеркені — віце-президент впливової американської організації CEPA, заснованої діючим заступником держсекретаря США Вессом Мітчелом; Стівен Блокманс — старший науковий співробітник та голова відділу зовнішньої політики ЄС, Центр вивчення європейської політики (CEPS); Глен Ґрант — полковник Британської армії у відставці та експерт українського Інституту майбутнього; Глен Ховард — Президент Jamestown Foundation та багато інших.
Бен Годжес, генерал-лейтенант американської армії у відставці, який торік ще був командувачем Сухопутних військ США в Європі та брав участь у Львівському безпековому форумі-2017, цього року виступить не лише в ролі учасника, а й як почесний співголова форуму.

 

ДОВІДКОВО

Львівський безпековий форум-2018 відбудеться 24—26 жовтня 2018 року в Інформаційно-культурному центрі імені А. Шептицького Українського католицького університету у Львові.
Організатори форуму: ГО «Інститут просвіти», Український католицький університет, КУ Інститут міста та Львівська міська рада.
Цьогорічний форум відбувається в партнерстві з Фондом Чорного моря Німецького Фонду Маршалла, Представництвом Фонду Ганса Зайделя в Україні та Міжнародним фондом «Відродження».