Українська сторона веде переговори з Міжнародним валютним фондом щодо пошуку оптимального варіанта врегулювання ціни на газ для населення. Про це Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив в ефірі одного з телеканалів.
«Ми зараз ведемо переговори з МВФ, і вони є достатньо конструктивними. Я бачу у них розуміння реальної ситуації, вони оцінюють стан економіки, реальні доходи людей, і ми розраховуємо на розуміння, на те, що зможемо з мінімальними втратами вийти з цієї ситуації», — розповів прем’єр.
За його словами, нині усі представники влади працюють з МВФ. «І Президент веде переговори, і Голова Верховної Ради також докладає зусиль для того, щоб довести інформацію, яка є дуже важливою для прийняття такого чутливого рішення», — наголосив Володимир Гройсман. Водночас він визнав, що взагалі проти підняття ціни на газ та житлово-комунальні послуги, бо розуміє, що «це передусім дуже важко вдарить по українцях». «Ми ж знаємо, що сьогодні люди живуть не у тих достатках, у яких хотілося. І цей платіж є дуже важким», — додав глава уряду.
Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд вимагає вирівняти ціни на газ для населення та промисловості, утім, в уряді побоюються, що такий крок призведе до соціального напруження. 
Проте пройти найближчі два роки, на які припадають пікові виплати за зовнішнім боргом, без підтримки МВФ буде фактично неможливо. Тож не дивно, що після тривалих дискусій Київ усе-таки погодився на поступове підвищення тарифу на газ для населення до рівня імпортного паритету до 2020 року. Це нещодавно підтвердив голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв. Він зазначив, що темпи подорожчання дискутуються. Раніше експерти припускали, що тарифи для населення зростуть у два етапи. Цьогоріч — до 23 відсотків і наступного року — до 15.
Також досить гостро прем’єр висловився щодо розподілу коштів, які забезпечує реформа децентралізації, а також прямих і цільових державних субвенцій. За його словами, це кошти, які треба направляти передусім на виплати зарплат бюджетникам, розбудову соціальної інфраструктури. «Колеги! Платіть зарплати — ми для цього вам надали гроші, — заявив Володимир Гройсман, звертаючись до керівників місцевих органів влади. — Я дивлюся інколи: на фонтани — кошти є, на дерева — є, а на зарплати немає? Як це так». Прем’єр наголосив, що за нинішніх інструментів розвитку територій мати будь-які заборгованості неприпустимо.