У рамках XXVII Міжнародної медичної виставки «Public Health» нещодавно відбулася церемонія вручення всеукраїнської відзнаки «Головний лікар року 2018». Серед 81 претендента переможцем III ступеня став головний лікар комунального підприємства «Івано-Франківський обласний госпіталь ветеранів війни» Володимир Федоришин.

Володимир Федоришин, Роман Колонтай, Сергій Горіщак, Григорій Оксак.

Фото надано Володимиром ФЕДОРИШИНИМ.

Головний лікар Полтавської обласної лікарні імені М. В. Скліфосовського Григорій Оксак став лауреатом всеукраїнської відзнаки «Головний лікар року 2018» II ступеня. А переміг головний лікар комунального некомерційного підприємства «Балтський центр первинної медико-санітарної допомоги» Роман Колонтай.
Медик отримав кубок і сертифікат на 110 тис. грн для навчання в бізнес-школі Міжнародного інституту менеджменту (Київ) — освітнього партнера проекту. «У новаціях зацікавлене керівництво нашого міста і району, а це багато значить. Крім того, населення підтримало ці нововведення. Я не один, разом зі мною працює ціла команда», — заявив головлікар Балтського ЦПМСД. До занять Роман Колонтай стане вже з другої половини жовтня. Навчання триватиме шість місяців, повідомляє наш власкор В’ячеслав ВОРОНКОВ. Головний лікар Одеської дитячої поліклініки № 6 Сергій Горіщак за результатами Інтернет-голосування став лауреатом конкурсу в номінації «Народний рейтинг».
Кандидатуру Володимира Федоришина на конкурс висунули колектив самого госпіталю та департамент охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації. Інноваційна діяльність закладу вилилася в те, що тут функціонує перше в області реабілітаційне відділення з кабінетом психолога, фізіотерапією. Зал лікувально-фізкультурної терапії оснащений реабілітаційною кабіною та підвісною системою, дистракцією, тренажером Євмінова та різними реабілітаційними тренажерами. У хірургічному відділенні впроваджені методи оперативних втручань за допомогою лазерних технологій при патології вен нижніх кінцівок та ока.
Госпіталь співпрацює з Прикарпатським національним університетом імені В. Стефаника, Івано-Франківським національним медуніверситетом, кафедрою реабілітації Львівського держ-університету. На базі закладу проходять практику студенти нових спеціальностей «фізтерапевт» і «ерготерапевт». Організаторами конкурсу «Головний лікар року 2018» стали ДП «Прем’єр Експо» та громадська організація «Платформа Здоров’я». Головний освітній партнер — бізнес-школа МІМ. До визначення переможців залучили експертну комісію з представника Асоціації головних лікарів України та Наглядової ради при МОЗ.
«Ми прагнули привернути увагу суспільства до того, з якою колосальною відповідальністю стикаються нині головні лікарі. Віримо, що всеукраїнська нагорода стане щорічною», — переконана Тетяна Федорова, заступник директора ДП «Прем’єр Експо».
«Медичні заклади не дають менеджерських знань, які повинні мати головні лікарі як управлінці. Адже треба постійно провадити промоцію закладу, співпрацювати з інвесторами, шукати гроші, розуміти бухгалтерські звіти — як витрачаються гроші, ухвалювати адміністративні рішення для утримання та мотивації своїх колективів. Ми й прагнемо цю прогалину надолужити. Всеукраїнська відзнака «Головний лікар року» — наш спосіб висловити підтримку головним лікарям країни», — заявила Ірина Тихомирова, директор бізнес-школи МІМ.
«Очоливши заклад, розумію, що треба бути в постійному пошуку, вдосконалювати не лише практичні медичні навики, а й управлінські, — заявив Володимир Федоришин. — Це як у спорті тренер, що й сам має бігати. Для мене велика честь бути серед переможців у такій ваговитій компанії. Такі контакти, а зокрема й нинішній конкурс, надихають до змін, адже на нас очікує непростий марафон завдовжки в медичну реформу».

Івано-Франківська область.